Iránymutatás a biztonságos okosautókhoz

Egységes irányelveket fogadtak el a britek az okosautókkal kapcsolatban. Ezek a teljes gyártási és ellátási láncra érvényesek.

A brit kormány vasárnap kiadott egy iránymutatást arra vonatkozóan, mit kell betartania az autógyártóknak az egyre okosabbá váló járművek kiberbiztonsága érdekében. A szabályozás az internethez kapcsolódó autókra vonatkozik.

Az okos autók egyre nagyobb mértékben vannak jelen a brit utakon, lehetővé téve a vezetőknek térképhez, utazási információkhoz, vagy az újfajta digitális rádiószolgáltatásokhoz való hozzáférést egyszerűen a vezetőülésből. Csakhogy míg a vezetőknek szóló szolgáltatások hasznosak, fennáll a veszélye a hackertámadásnak (például a személyes adatok elérése), a kulcs nélkül nyitható autó lopásának, esetleg az irányítás átvételének.


(forrás: CNN Money) [+]

Az irányelvek tartalmazzák azokat a követelményeket, melyeket betartva olyan rendszerek jöhetnek létre, melyek képesek ellenállni az érvénytelen vagy rosszindulatú beérkező adatok és parancsok fogadásának, illetve lehetővé teszi a tulajdonosoknak, hogy töröljék a személyes adataikat, melyeket a jármű tárol.

Az alapvető elképzelés arra sarkallja a mérnököket, hogy az autókat a jövőben a kiberbiztonság szem előtt tartásával tervezzék meg. "Ahogy Wi-Fi hotspottal ellátott autók kerülnek az utakra, vagy többmillió soros kódokkal látjuk el a járműveket az önvezetési képesség használatához, fontos hogy védekezzünk a kibertámadások ellen" - ezt Martin Callanan, a közlekedésügyi miniszter írja közleményében. "Az alapelvek tanácsokat fogalmaznak meg a gyártócégektől a vezetőségeken át egészen a műszaki tervezés és fejlesztés szintjéig.

A lehetőség veszélyeket is rejt
A lehetőség veszélyeket is rejt [+]

Callanan úgy összegzi a frissen kidolgozott szisztémát, hogy bár az esély egyelőre alacsony arra, hogy az autókat támadás érje, fel kell készülni és biztonságban kell tudni a közlekedés résztvevőit. Éppen emiatt fontos, hogy a gyártási és ellátási láncban részt vevő valamennyi félnek egységes iránymutatást készítettek, melyek támogatják ezt a globális iparágat.

Azóta történt

Előzmények