Jöhet az íriszalapú mobilfizetés

A japán NTT DoCoMo szolgáltató ma mutatta be Tokióban azt az Arrows NX F-04G okostelefont, melynél már lehetőség van az íriszazonosítás használatára. Habár a technológia nem újdonság, sőt, ám ez az első kereskedelmi forgalomba került okostelefon, amelynél ez beépített funkció, és így lehetőség nyílhat arra, hogy a mobilfizetés is ezen az alapon működjön.

Jelen pillanatban a telefon képes arra, hogy a zárat PIN-kód megadása nélkül, az íriszszkennert felhasználva oldja fel – a folyamat egy-két másodpercig tart, így lassabb kicsit, mint az ujjnyomatot használó azonosítás, de nem sokkal.

A fejlesztés egy nemzetközileg is elfogadottnak tekinthető specifikáción alapul, melyet a FIDO (Fast IDentity Online) Alliance készített, és ezt a megoldást olyan nagy cégek is támogatják, mint a Microsoft, a Google vagy a PayPal. A telefont a Fujitsu gyártja, és az íriszazonosításhoz azt a szkennert használják, melynek prototípusát márciusban a barcelonai szakmai találkozón, a Mobile World Congressen mutatták be. Azóta a szkenneren sokat javítottak, sokkal kisebb lett, így az ezzel felszerelt telefon már nagyjából úgy néz ki, mint egy szokásos androidos készülék.

A használata nagyon egyszerű: először rögzíteni kell egy megfelelő alkalmazással az íriszmintát, majd hasonlóképp – ránézéssel – lehet alkalmazni. Az íriszmintát felismerő algoritmust egy amerikai cég, a Delta ID fejlesztette ki, és a Fujitsu szerint a szoftver százezer esetből egyszer téved.

A jelenleg körülbelül 460 dollárba kerülő telefont egyelőre csak Japánban kívánják terjeszteni.

Azóta történt

Előzmények