Biztonságos banki műveletek USB-ről

Az IronKey nevű amerikai vállalat hordozható eszközökben látja az online banki műveletek jövőjét: nemrég egy olyan USB-meghajtót mutattak be, melynek segítségével felhasználók úgy férhetnek hozzá bankszámlájukhoz, hogy a számítógép operációs rendszerét és a telepített alkalmazásokat nem kell igénybe venniük.

Ezzel a megoldással el- és kikerülhető néhány súlyos biztonsági probléma, hiszen napjaink rettegett rákfenéi, a fiókinformációk ellopására tervezett trójai férgek, kémprogramok a böngészőt és a platformot támadják, fürkészik – ha direkt módon nem lépünk kapcsolatba ezekkel a szoftverekkel, úgy a banki művelet maga rejtve maradhat a kártékony programok elől. Annál is inkább, hiszen az IronKey lelke egy linuxos virtualizált környezetben fut a PC operációs rendszerén, saját böngészővel rendelkezik, alapesetben csak egyetlen weboldalhoz képes hozzáférni, az azonosításhoz pedig az RSA biztonsági tokeneit használja.

A Trusted Access névre keresztelt szolgáltatáshoz semmiféle extra szoftverre nincs szükség. Miután a pendrive-ot csatlakoztattuk a PC-hez, első körben egy gyors vírusellenőrzést végez a számítógépen, speciálisan banki trójaiak után kutatva. Ha további extra védelemre vágyunk, újraindíthatjuk a rendszert az USB-meghajtóról is.

Az IronKey-féle technológia egyes számú hátránya kézenfekvő: ha nincs nálunk a pendrive, egyszerűen nem tudunk banki műveleteket végezni. Aztán: a pénzintézetek bocsátják ki az eszközt sajt felületükre optimalizálva, tehát ha a megoldás befut, nyilván költséget számítanak majd fel érte az ügyfeleknek, akár csak egy bankkártya esetében.

Azóta történt

Előzmények