Adatközpont-fogalomtárat készített az IVSZ

2010-ben alakult meg az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) adatközpont-munkacsoportja, amely egyrészt az adatközpontok, szervertermek, szerverszobák építésével foglalkozó, valamint a kész infrastruktúrát biztosító úgynevezett kolokációs és hosztingszolgáltatásokat nyújtó vállalatokat fogja össze.

Az adatközponti szolgáltatások az IKT-szektorban egy önálló, jól elkülöníthető tevékenységi kört alkotnak. A szegmens jelentősége egyre nő, többek között annak is köszönhetően, hogy az információk elérésére egyre inkább a mobileszközöket használják, így az adatközpontok válnak az információk tárolásának bázisává. Az adatközponti szolgáltatásokkal foglalkozó cégek árbevétele Magyarországon évi 10-12 milliárd forintra tehető.

Az IVSZ Adatközpont munkacsoportjának jelenleg mintegy húsz cég a tagja. A munkacsoport első közös tevékenysége az iparági fogalomtár létrehozása volt. Ez olyan gyakran, de eddig nem egyértelműen használt fogalmak gyűjteménye, amely a nemzetközi szinten is elfogadott terminológiával és szabványokkal összhangban született meg.

„Az adatközponti fogalomtárral az iparág meghatározó szereplői által fémjelzett, szakmai konszenzuson alapuló anyag született meg. A piac minden szereplője, a megrendelők és szállítók munkáját is segíti azzal, hogy nincs szükség minden egyes ajánlatadás, szerződéskötés során a fogalmi keretrendszer tisztázására, elegendő a fogalomtárra hivatkozni. Ugyancsak hasznos szolgálatot tehet a pályázatok, tenderek kiírása és értékelése során az egységes fogalomkör használata” – mondta Szabó Gábor, az IVSZ Adatközpont-munkacsoport vezetője, a Dataplex ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

Előzmények