Kódolj a jövődre! – indul a programozás hete

Október 10-én indul az EU CodeWeek programsorozat, amelynek célja a digitális készségek fejlesztése és a programozás népszerűsítése. A programsorozat mögött magyar társszervezőként az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) áll, a szervezet felkérésére a kezdeményezéshez szakmai támogatóként csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is, amely elkötelezett abban, hogy Magyarországon egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a digitális készségek fejlesztése. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A szervezők úgy látják, hogy a programozás túlmutat a számítógépes programok írásán: fejleszti a problémamegoldó, a kommunikációs és együttműködési készséget, valamint a kreativitást, ezekre a képességekre pedig nagy szükség van napjainkban a munkaerőpiacon.

„A legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák között már most sem találunk olyat, amihez ne kellene legalább átlagos digitális készségekkel rendelkezni, de a top állások több mint fele speciális technológiai szakértői vagy informatikai pozíció” – hangsúlyozza Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója.

A programozás oktatásán keresztül ráadásul az egyik legvonzóbb, és legjobban fizető karrier lehetősége nyílik meg a diákok előtt. A dinamikusan és gyorsan változó technológiát folyamatosan tanulni kell, az elavult elméleti oktatást fel kell váltani a tanulás és alkalmazkodás képességének elsajátításával.

Ezzel a céllal támogat az IVSZ partnereivel együtt minden lehetőséget a programozás népszerűsítésre. Ilyen lehetőség az idén október 10-18 között már harmadik alkalommal megtartott EU CodeWeek is, ami közelebb hozza a programozást a diákokhoz, tanárokhoz, szülőkhöz is, és megmutatja, hogy a programozás mindenki számára lehet élmény. Európa-szerte több millióan vesznek részt a kapcsolódó rendezvényeken.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

  • Ismét nyitva a VISZ Programozó Tábor

    A Vezető Informatikusok Szövetsége az őszi közoktatási szünet hetére ismét meghirdette a programot, a nyári tábortól eltérően azonban most csak a 8-14 éves korosztálynak.

  • Ingyen megtekinthető a Codegirl

    Helyi problémákra reflektáló programozó lányokról szóló filmmel igyekszik javítani a nemek arányát a Google az informatikában.

  • 1973-as interjúk a szoftverfejlesztésről

    A muzikalitás előny, de a bohém életvitel nem az. Programozni jó, csak nagyon sok a megbeszélés és az egyeztetés.

  • Gyerekek, Star Wars, programozás

    A filmstúdiónak kiváló promóció, a nonprofit szervezetnek újabb lehetőség, hogy a kódolást megkedveltessék a gyerekekkel.

Előzmények