Izrael-Irán: zajlik a kiberháború

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnapi beszédében azzal vádolta meg Iránt, illetve palesztin és libanoni szövetségeseit, hogy kiberháborús módszerekkel folyamatosan támadják országa nagy számítógépes rendszereit. A miniszterelnök arra nem tért ki részletesen, hogy pontosan milyen célba vett rendszerekről is van szó, de annyit jelzett, hogy az infrastrukturálisan legfontosabbakról: vízművek, energiaellátás, banki szektor stb.

Irán és Izrael viszonya kiberháborús téren is jó ideje elmérgesedett már, különösképp az iráni urándúsítókat támadó Stuxnet kártékony kód felfedezése után, melyről sziklaszilárd bizonyíték híján teljes bizonyossággal ugyan nem lehet kimondani, de az elmúlt években felgyűlt információk alapján sejteni lehet, hogy amerikai-izraeli kooperációban fejlesztették ki és alkalmazták.

A kormányzati nyilatkozatok, különösen a technológiai jellegűek esetén roppant kevéssé szavahihető Irán főleg a Stuxnet-támadás óta fenyeget visszavágással, és Netanjahu mostani nyilatkozata arra utalhat, hogy esetleg be is váltották ígéretüket. A miniszterelnök utalt rá, hogy a támadássorozat nonstop zajlik, ám ők a legtöbbet – a 2011-ben létrehozott kibervédelmi központ segítségével – sikeresen kivédik.

Azóta történt

Előzmények