Folytatódnak az izraeli-szaúdi kibervillongások

Az új év az izraeli-szaúd-arábiai gerilla kibertámadások eszkalálódását hozta el, ennek legújabb eseménye egy mai akció, melyben  a felelősséget magára vállaló szaúdi csoport az izraeli tőzsde, illetve a nemzeti légitársaság honlapját törte fel. Az ilyen támadásoknál a legtöbb esetben nem jutnak a rendszer mélyére a támadók – az érzékeny adatokat tároló gépek egy jól tervezett rendszerben biztonságosan el vannak szigetelve a nagyközönségnek információkat nyújtó webszerverektől –, általában nem is ez a cél, hanem hogy a feltöréssel médiavisszhangot keltsenek a behatolók, illetve kellemetlenségeket okozzanak az áldozatnak. Erre szolgál a „deface”, amikor például a betörők elhelyezik üzeneteiket a feltört weboldalon, ahogy most is történt.

A partizánharcból lassan kiberháborúvá terebélyesedő pengeváltások január elején kezdődtek, amikor egy szaúdi hackercsoport állítólag izraeli, sporttal foglalkozó weboldalakról szerzett meg, saját állításuk szerint, 400 ezer izraeli kártyaadatot. Az izraeli hatóságok ezzel szemben azt állítják, hogy mindössze 15 ezer fiók kompromittálódott, és összesen hatezer személy kártyainformációit szerezték meg a crackerek.
Erre az akcióra válaszul egy magát az izraeli hírszerzés katonájaként azonosító hacker azt állította, hogy több száz szaúdi, egyiptomi, szíriai és egyéb arab személy érzékeny információit szerezte meg.

A most megtámadott izraeli honlapok üzemeltetői azt nyilatkozták, hogy nagy kár nem érte őket: a légitársaság egy időre biztonsági okokból offline helyezte weboldalát, de a tőzsdén csak túlterhelést tapasztaltak, amely lelassította ugyan a tevékenységüket, de a kereskedelmet nem érte kár.

Azóta történt

Előzmények