Régi katonai térképek az interneten

Egy japán tudományos kezdeményezés keretében a hónap elején kerültek fel az internetre olyan régi térképek, melyeket a japán birodalmi hadsereg használt a csendes-óceáni területeken folytatott háborúi során.

A közölt térképek egy része még a 19. század végén készült, jó részét „úgy szerezték meg” a nyugatiaktól, s az európai érdeklődők számára – sőt az ázsiaiak esetében is – revelatív lehet, mivel ezek a hódító háborúk, a velük és a nyomukban járó pusztítás döbbenetes mértékben alakították át a környezetet, a városokat Dél-Kelet-Ázsiában – nyilatkozott a projektről Sigeru Kobajasi, az Oszakai Egyetem professzora, a munka egyik résztvevője. A térképek egy része tartalmaz olyan információkat, melyek még mai is érzékenynek, „bizalmasnak”, esetleg vitathatónak bizonyulhatnak, ám a kutatók fontosnak tartják a nyilvánosságot.

Tosari

A körülbelül 6000 térképet a szendai Tohoku Egyetem közreműködésével a Gaihozu Digital Archive honlapján (gaihodzu: idegen országok térképei) tették közzé.

Mivel az oldalnak nincs angol nyelvű felülete, (nyersfordításhoz ajánlhatjuk a Google Translate-et vagy a Yahoo! Babel Fisht) ezért felhívjuk a figyelmet, hogy a térképekhez a bal oldali menü második pontjára rákattintva lehet eljutni, s itt már szerepelnek angol átírású címek is, s bár a japánul nem tudónak nem könnyű az oldalon navigálni, a térképek alatt látható link adja a nagyított változatokat.

Előzmények