A szálloda, ahol robotok szolgálnak ki

E hónapban nyitja meg kapuit a vendégek előtt az a nagaszaki szálloda, melyet majdnem teljes egészében robotok működtetnek, de az amerikai CBS News tudósítója lehetőséget kapott arra, hogy már most kipróbálja a helyet. Seath Doane riportban számolt be tapasztalatairól.

A japánul „Furcsa Hotel” nevet kapó szálloda a beszámoló szerint valóban rászolgál a nevére, és ezt a látogatásról készült rövid videó is igazolja (ez csak a linkelt cikkben látható, mivel nem engedélyezik az itteni beágyazást).

Kezdődik azzal, hogy a két robot recepciós közül az egyik egy dinoszaurusz, aki az érkező vendéget arra kéri, hogy kéréseit ne fogalmazza meg túl bonyolult mondatokban, mivel „én robot vagyok”. Ezt a figurát állítólag a gyerekek szórakoztatására tervezték, mellette egy humanoid, nőt formázó robot látja el ugyanezt a feladatot – aki külsőre döbbenetesen élethű, szépen reprezentálja a japán robotikusok több évtizedes törekvéseinek eredményét, ugyanis náluk kulturális okokból is kiemelt szempont a megjelenésében az emberre megtévesztően hasonlító robotok kifejlesztése.

A tulajdonos, aki egyben a robotok és a rendszer felügyeletét is végzi, úgy látja, hogy az ilyen robotizált vendéglátás jelenlegi színvonalán ugyan nem alkalmas az ötcsillagos szállodák számára, oda emberi személyzet kell, de az alsóbb osztályú, olcsó hotelekben rengeteg feladatot rájuk lehetne bízni. Különösen azért, mert alkalmazásukkal a legnagyobb költségen, a személyzet fizetésén lehet spórolni, számításaik szerint körülbelül 70 százalékot. Így a szállás is olcsóbbá válhat, ahogy a Furcsa Szálloda példája is mutatja: egy éjszaka nagyjából 80 dollár (kb. 22 ezer forint), ami a turistaszempontból a világ egyik legdrágábbnak számító országában kiemelkedően alacsony árnak számít.

A szálloda tulajdonosa elismerte, hogy a robotok használata nem olcsó, de hozzátette, hogy már most költséghatékonyabb, mint ha embereket alkalmazna, emellett biztos benne, hogy a technológia csak tökéletesedni fog, ami további költségcsökkenést hoz majd magával.

Azóta történt

Előzmények