Java-szabvány a Nokia és a Vodafone támogatásával

A Nokia és a Vodafone az iparág és az ügyfelek javát szolgáló mobil szolgáltatás-architektúra kezdeményezés elindításáról számolt be nem rég a nyilvánosságnak, aminek célja a következő generációs, nyílt szabványokon alapuló mobil Java szolgáltatás-architektúra specifikációinak leegyszerűsítése. A kezdeményezés az iparág egészét szolgálja, képviseli más vezető mobilkészülék-gyártók, a mobilszolgáltatók és az informatikai cégek érdekeit is.

A kezdeményezés a Java Community Process (Java Közösségi Eljárás, JCP) keretében működik és itt hozza létre a specifikációkat. A hónap elején a J2ME végrehajtóbizottsága jóváhagyta a kezdeményezés első Java specifikációs kérelmeit (Java Specification Request, JSR). A 248 és 249 jelzésű JSR nem vezet be új API- (Application Programming Interface, alkalmazás-programozási interfész) specifikációkat, azonban az egységes Java API szolgáltatás-architektúra meghatározása érdekében a már létező specifikációk számos új komponens-JSR-ét és egyértelműbb leírását tartalmazza. Az egységes architektúra eredményeképpen a többféle gyártótól származó mobilkészülékek alkalmazásai egymással kompatibilisek lesznek.

A kezdeményezés a komponens-JSR-ek licencfeltételeinek harmonizálására is törekszik annak érdekében, hogy ezen feltételek nyíltak, tisztességesek és kiszámíthatók legyenek. A specifikációk terén éllovas Nokia és Vodafone a Sun Microsystemsszel együttműködve a kezdeményezés licencének körvonalait határozza meg, míg a JSR 248 és 249 technológiai kompatibilitási készleteinek (TCK) létrehozása és a licensszel kapcsolatos ügyek intézése a Sun Microsystems feladata.

A kezdeményezés a mobiliparág vezető szereplői, többek között az Orange, a Siemens, a Sony Ericsson, a Sun Microsystems és a T-Mobile International széles körű támogatását élvezi. A támogatók közül várhatóan többen csatlakoznak majd a Nokiához és a Vodafone-hoz annak érdekében, hogy a szakértői csoport tagjaként dolgozzanak a kezdeményezés által létrehozott specifikációkon.

A fejlesztők a specifikációk segítségével egyik Java-képes készülékről a másikra könnyen átvihető szoftvereket készíthetnek. A mobilügyfelek így végül a funkciókban gazdag Java-alapú alkalmazások széles választékához juthatnak hozzá.

A mobil Java szolgáltatás-architektúra biztonsági fejlesztéseket is magában foglal. A szoftverkomponensek a hálózaton keresztül eljuttathatók lesznek majd a mobilkészülékekre, vagyis a szolgáltatás-architektúra a vállalatok és szolgáltatók számára a fejlett platform- és alkalmazás-távirányítást is támogatni fogja. Ennek várható hatása pedig a mobilszoftver-karbantartás költségeinek csökkenése lesz. A vállalati felhasználók és a fogyasztók könnyen hozzáférhetnek majd a készülékeiken elérhető legújabb alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz. A specifikációk alapján létrehozott alkalmazás-platformok a szolgáltatók, vállalatok, és készülékgyártók számára is új üzleti lehetőséget teremtenek.

A kezdeményezés résztvevői elkötelezettek a platform meghonosítása mellett, az első referencia-telepítések pedig a tervek szerint jövőre valósulnak meg.

Azóta történt

Előzmények