JDE platform-váltás Windows 2000-re

A projekt jelentősége, hogy a MAL-nál lévő JDE verziónak a korábbinál jóval nagyobb rendelkezésre állást biztosító Windows 2000 cluster-en való tesztelését maga a gyártó, a J. D. Edwards sem végezte még el.

A MAL 1997-ben bízta meg a Synergont, hogy egységes vállalatirányítási rendszerként vezesse be a J. D. Edwards termékét, a OneWorld-öt. Akkor a Digital Alpha szervercsaládjából választották ki a központi gépet, a távoli telephelyeken Compaq szerverek és ALBACOMP munkaállomások működtek. A OneWorld rendszerfüggetlen alkalmazásként számos platformon fut, de a MAL a korábban a cégben már általánosan elterjedt Windows NT-t, adatbázis-kezelőként a MS-SQL Server-t választotta.

Az informatikában oly jellemző rövid fejlődési ciklusoknak megfelelően a Compaq és a Microsoft is számos újgenerációs fejlesztést hajtott végre, melynek következtében a MAL által használt hardver és szoftverelemek ugyan teljességgel kiszolgálják a mai igényeket, de a jövő kihívásait figyelembe véve már teljesítették feladatukat.

A fent felsorolt technikai háttér és a már 150 felhasználóssá duzzadt JDE-rendszerrel szemben megfogalmazott igények meghatározták a fejlesztési irányokat. A rendszer hardver hátterét két Compaq Proliant 8500R szolgálja ki, míg a levelezés, fájl- és nyomtató szolgáltatáshoz szintén két új, közepes teljesítményű Compaq Proliant szervert állítottak munkába. A Synergon a szervereket a nagyobb működési biztonság elérése érdekében cluster-be konfigurálta, hogy azok bármilyen meghibásodás esetén képesek legyenek teljes mértékben átvenni egymás feladatait. A megnövekedett adatmennyiség tárolására adattároló hálózatot (Storage Area Network - SAN) alakítottak ki.

A JDE rendszer felhasználóit Microsoft Windows 2000 Advanced Server és Microsoft SQL 2000 Server szolgálja ki. Az NT-ről való átállást a Windows 2000-re kiterjesztett funkciói és komplexebb feladatkezelése indokolták. A Windows 2000 jelenleg a legalkalmasabb Microsoft fejlesztés komplex rendszerek futtatására. Ún. "load balancing" funkciójának köszönhetően a Windows 2000 Terminal Service elődjénél sokkal hatékonyabban és kiegyensúlyozottabban támogatja a többtelephelyes működést. Szintén a rendszer alkalmazása mellett szólt, hogy a MAL tervei szerint kiterjeszti a Windows 2000-t a kliens oldalra is, ily módon teremtve meg az új verzióban rejlő további lehetőségek kiaknázásának lehetőségét

A rendszerátállás érdekessége volt - az egyedi összetevők integrálásán túl -, hogy a részletes tervezés után a rendszer minden elemét a Synergonon belül építették fel. Ezáltal az éles átállást sikerült egyetlen nap alatt elvégezni, amely - hétvégére esvén - nem okozott kiesést a MAL számára. Mindez komoly rendszerintegrációs gondolkodást és fokozottan összehangolt tevékenységet igényelt a Synergon és a MAL szakembereitől.


Synergon Informatika Rt.

A Synergon Informatika Rt. vezető hazai megoldásszállító-vállalkozás: 2000-ben 14,5 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, saját tőkéje meghaladja 8,6 milliárd forintot. A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén és a londoni SEAQ elektronikus tőzsdén is jegyzik. A Synergon regionális terjeszkedése és tevékenysége megvalósítása érdekében 2000-ben többségi részesedést szerzett a cseh Infinity a.s. és horvát Span d.o.o. informatikai cégekben.

A Synergon megoldásszállítói tevékenységi körébe az informatikai rendszerintegráció tartozik. A rendszerintegrációt a különböző hardver rendszerek kialakításával, kommunikációs hálózatok tervezésével és kivitelezésével, szoftverfejlesztéssel és tanácsadással, üzleti megoldások nyújtásával és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal és tanácsadással valósítja meg.


(Synergon sajtóközlemény)