Jézus- és Amerika-barát online lexikon: a Conservapedia

Új versenytársa (ellenfele? követője?) támadt a mind kedveltebb és látogatottabb online lexikonnak, a Wikipediának. Az amerikai evangéliumi keresztények úgy vélik, hogy az embereket súlyosan félretájékoztatja a „liberális, elfogult” enciklopédia, s ezért „feltétlenül szükséges egy alternatív” tudástárat létrehozni. Az új, néhány hónapja működő keresztény online lexikon neve: Conservapedia, s alapítói szerint legfontosabb feladatuk, hogy megteremtsék az ellensúlyt a „mindinkább keresztény- és Amerika-ellenes” Wikipediával szemben – számolt be riportjában a Guardian.


Andy Schlafly, a fiú

Habár a Wikipedia szócikkeinek szerkesztése nyitott bárki számára, a konzervatív lexikon szerkesztői, alapítói azt mondják, a kívánatos változtatásokat nem tudták elérni, mert a liberális lexikon elfogult önkéntes szerkesztői nem tették ezt számukra lehetővé: „Én próbáltam módosítani a Wikipedia szócikkeit, ám az előítéletes szerkesztők, akik valójában cenzorként működnek, csakis a saját nézőpontjukat hajlandóak érvényesíteni. Volt olyan eset, amikor az általam végrehajtott helyesbítést alig egy perc alatt eltávolították, tehát világossá vált számomra, hogy a Wikipedia szerkesztése nem járható út” – nyilatkozta Andy Schlafly, a Conservapedia egyik alapítója. Ezek után jutottak arra az elhatározásra, hogy egy hasonló vállalkozásba kezdenek, mellyel a keresztény értékeket fogják propagálni.

Az evangéliumi keresztények az elfogultság mellett több okból is elfogadhatatlannak tartják a Wikipedia gyakorlatát: például helytelenítik, hogy az évszámok megjelölésénél a Kr. e. vagy Kr. u. helyett az i. e. vagy i. u. rövidítést alkalmazzák; hogy nagyon sok szócikkben az amerikai írásmód helyett a brit angolt használják; de kifogásolják azt is, hogy nem adnak elég teret a reneszánszkori kereszténység tárgyalásának sem; illetve azt, hogy határozottan elutasítják az evolúciós elmélettel szemben felhozott tényeket, s ezeket áltálában kitörlik, ha felkerülnek a lexikonba.


Phyllis Schlafly, az anyuka

A jelenleg ügyvédként dolgozó Andy Schlafly annak a Phyllis Schlaflynak a fia, aki hírnevét a feminizmus elleni harcának köszönheti, s aki az egyik leghevesebb ellenzője az Equal Rights Amendment (ERA) ratifikálásának (ez az alkotmánymódosítás kimondja, hogy a törvény előtt minden ember nemétől függetlenül egyenlő, ám mivel a szükséges 38 államból csak 35 fogadta el, e rendelkezés még most sem része az amerikai alkotmánynak). A Conservapedia ötlete tavaly novemberben lépett a megvalósítás útjára, hogy az amerikai diákok az ő keresztény álláspontjukat is megismerhessék.

A Wikipediát ért eddigi támadások elsősorban a professzionális, könyv alakban kiadott lexikonok szerkesztőitől, illetve tudósok irányából érkeztek, s a kritikák általában a pontatlan vagy alacsony színvonalon megírt szócikkek ellen irányultak – tehát az önkéntesség által biztosított színvonalat tartották elégtelennek. A Conservapedia fellépése viszont már nyíltan ideológiai jellegű kritika, s inkább az a meglepő, hogy eddig nem jelentkezett olyan versenytárs, aki bármilyen okból, de világnézetileg nem ért egyet a Wikipedia szemléletével – hiszen nyilvánvaló, hogy például az abortusz szócikkének megírásában milyen messze állhat egymástól egy támogató és egy ellenző, az ilyen mértékben különböző vélemények már szétfeszítik az adott enciklopédia kereteit.


Dinoszauruszok

Habár a keresztény lexikon elindulása a Wikipedia támogatóit „harsány kacajra” fakasztotta, Jimmy Wales, az enciklopédia alapítója sokkal megfontoltabban és tárgyilagosabban nyilatkozott a konzervatív enciklopédiáról: „A szabad kultúra nem ismeri a kötelékeket. Üdvözöljük ezt a kezdeményezést, amely a mi módszerünket felhasználva létrehozott egy variánst. Az ilyen Wiki-változatok megjelenése teljes mértékben megegyezik céljainkkal.”


A Behemót

A Guardian két példát hoz a két lexikon eltérő szemléletére, s ezek valóban azt bizonyítják (akinek ez kevés, az bőven találhat érdekes szócikkeket már a Conservapedia nyitóoldalán is), hogy ez a két dudás bizony nem férhetett volna meg egy csárdában:

Dinoszauruszok:

Wikipedia: Gerinces állatok, melyek körülbelül 230 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön, s több mint 160 millió éven át legfontosabb szereplői voltak bolygónk ökoszisztémájának.

Conservapedia: A Szentírásban több helyen is előfordulnak. Például Jób könyvében a Behemót, Ézsaiás könyvében a Leviathán szinte bizonyos, hogy a dinoszauruszokra utalnak.

Az Egyesült Államok Demokrata Pártja

Wikipedia: Ez a párt támogatja a polgári szabadságjogokat, a közösségi szabadságot, az egyenlő jogokat, az egyenlő esélyeket, az állam pénzügyi felelősségre vonhatóságát s a kormányzati intézkedésekkel szabályozott szabad vállalkozói rendszert.

Conservapedia: A demokrata politikusok, képviselők szavazataikkal a terrorizmus előli gyáva megfutamodást, a hazaáruló Amerika-ellenességet támogatják, és semmibe veszik Amerika alapértékeit.

Update és helyesbítés: A dinoszauruszokat tárgyaló szócikket időközben – feltehetően épp azért, mert a Guardian szerkesztői ezt választották példának, s ezek a sorok jártak körbe a blogokon és a netes lapokban – módosították.

A Demokrata Pártot leíró szócikket néhány napja szintén módosították, pontosították, s ezt sem Guardian, sem én nem vettük figyelembe, emiatt elnézést kérek az olvasóktól. Itt még az előző változat fordítása szerepel, s mivel a korábbi magyar szöveg pontatlan volt, ezt most javítottam, de meghagytam a régebbi wiki-változatot. A wiki-típusú tudástárak lényege a folytonos változás, amit jól példáz ez a mostani történet is. Aki a jelenlegi állapotra kíváncsi, megtekintheti az adott szócikkeket itt meg itt.

Köszönet Dr. Minorkának, aki ezekre egy blogbejegyzésben felhívta a figyelmemet – igaz, ha a fórumba írja meg észrevételeit, akkor hamarabb reagálhattam volna rá.

Ezek a változtatások a hír lényegi részét nem érintik, ezért azok korábbi formájukban szerepelnek.

Azóta történt

Előzmények