John’s Phone: egy direkt buta telefon

John's Phone(Infobulvár) A mobiltelefonok egyre okosabbak, egy részük – ugyebár az ún. okostelefonok – gyakorlatilag olyan hordozható számítógépek, amelyekkel rengeteg hagyományosan számítógépes és egyéb feladatot el lehet végezni, és ezek mellett amúgy telefonálni is lehet. Ennek a nagy fejlődésnek azonban nem mindenki örül.

Ebben bízik legalábbis egy holland reklámügynökség, amely nemrég piacra dobta – ahogy hirdetik – a „világ legegyszerűbb mobiltelefonját”. Az amszterdami székhelyű John Doe azért kezdte el a „butatelefon” tervezését, mert hiányolta a piacról a fapados, de szép készülékeket. A telefont egyébként augusztus végén dobták piacra Hollandiában, a nemzetközi médiához azonban csak mostanában jutott el a híre.

„A pazarlás és a luxus korában jó lenne újra kitalálni és újra megtervezni a mobiltelefont. Csodálkoztunk azon, hogy miért nem lehet egyszerű, de szép külsejű készüléket kapni. Léteznek egyszerű telefonok, ezeket kifejezetten az idősebbeknek készítik. Ezeken hatalmas gombok vannak, semmi több. Ott állt előttünk a lehetőség, hogy magunk készítsünk egy egyszerű, de szépen kidolgozott telefont” – írta az év elején az ötlet geneziséről az ügynökség.

Úgy gondolták, hogy nem csak az idősebbek között vannak olyanok, akiknek nincs szüksége „éneklő és táncoló” okostelefonokra. „Van jó néhány olyan ember, aki az egyszerűséget kedveli, aki csak telefonálni akar a telefonnal” – írták. Nos, az Amszterdamban tervezett, de Kínában gyártott John’s Phone nekik készült.

A készülékkel telefonhívásokat lehet indítani és fogadni, és ennyi, semmi több. Sem sms-kezelésre nem képes, sem naptárat nem tartalmaz, de még címjegyzék sincs benne – ezt a telefon hátlapjából előhúzható füzet helyettesíti, amelybe a szintén mellékelt golyóstollal lehet beleírni a neveket és a telefonszámokat. Az egyetlen kényelmi funkció, hogy tíz szám eltárolható gyorshíváshoz, minden egyes számbillentyűhöz egy.

A John’s Phone-on billentyűkből sincs sok: a tíz szám, a kettős kereszt és a csillag mellett egy „felvesz” és egy „letesz” gomb található az előlapján. A tetején egy apró kijelzőn mutatja a készülék alapinformációit, illetve a tárcsázott vagy fogadott számot, az oldalára pedig egy bekapcsoló gomb, egy háromállású csengéserősség-szabályozó, egy hangerő-szabályozó és egy SIM-foglalat került. Extraként egy vezetékes headset jár hozzá.

Az egyébként vízálló és több színben rendelhető készülék mindössze 95 grammot nyom, mérete 10,5×6×1,5 cm, akkumulátora több mint három hét készenléti időt biztosít. Ára a választott színtől függően 70 vagy 80 euró.

Azóta történt

  • Biztonsági kockázat a cégek számára az okostelefon

    Egy felmérés szerint a legtöbb vállalat tart az adatszivárgástól, de csak kevés védi a hálózatát megfelelő hitelesítéssel.

  • Megszűnik a második tárcsahang

    A vezetékes telefonhálózatokon távolsági hívásoknál nem lesz többé második búgó hang. A vonalat jelző első tárcsahang viszont megmarad, noha arra sincs már szükség.

  • Már okostelefonról is vásárolgatunk

    Hazánk követi a fejlett e-kereskedelmi piacokat: lassan kezdenek átalakulni a vásárlási szokások – vonja le a következtetést a GKIeNET–T-Mobile: Jelentés az internetgazdaságból kutatása.

Előzmények