Jön a mesterséges intelligencia a Microsoft antivírusába

A tervek szerint először az enterprise változatba, később pedig a többiben is élesítik az új Defender Advanced Threat Protectiont.

A Windows Őszi Alkotói Frissítése ismét sok biztonsági frissítést hoz majd. A Microsoft hivatalos blogján ír arról, miben változik a Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP): a fertőzések első jeleire riasztani fog.

A Windows Enterprise vezetője, Rob Lefferts azt is elárulta, a frissítéssel olyan mesterséges intelligenciára épülő antivírust vezetnek be, ami a Microsoft felhőalapú szolgáltatásait elérve sokkal hatékonyabb lehet elődeinél. Ezt több védelmi szoftvert gyártó cég meglépte már korábban, a redmondiak előnye abból adódhat, hogy az operációs rendszer részét képezi.


[+]

A mesterséges intelligencia egyik tulajdonsága, hogy a korábban ismeretlen kártevőket felismeri, karanténba teszi és feltölti a felhőbe is, ahol szignatúrát készít az azonosításhoz, így a rendszert használó többi gépnek már könnyebb dolga lesz.

Lefferts szerint a támadások 96 százaléka amúgy is új variánst jelent, ami ellen a hagyományos szignatúra alapú vírusirtók nem nyújtanak megfelelő védelmet. Az ATP újdonságai elsőként a nagyvállalati ügyfeleknek lesznek elérhetők, a CNET azonban úgy tudja, a vállalat azt tervezi, hogy idővel megkaphatják az átlagfelhasználók is.

Előzmények