Jövő hónapban jönnek a négymagos mobil processzorok

Sujan Kamran, az Intel egyik regionális marketingmenedzsere elmondta, hogy előreláthatóan már augusztusban bemutatják a hordozható számítógépekbe szánt négymagos processzorokat. Sokak véleménye szerint a nagy energiaigényű négymagos processzorokkal árusított laptopok már túlzásnak számítanak, mivel a nagyobb fogyasztással együtt jár az akkumulátorok üzemidejének csökkenése is. A Cnet egyik munkatársa szerint kérdéses, hogy a jelenleg kapható legerősebb kétmagos processzorokhoz képest – mint a 3,06 GHz-en üzemelő Core 2 Extreme X9100 – mekkora teljesítménybeli javulást hoznak majd a következő hónapban megjelenő négymagos processzorok. A kérdés felvetése azért is jogos, mert egyelőre még nagyon kevés szoftver képes kihasználni a több processzormagból fakadó előnyöket.

A Centrino 2 platform bejelentésekor Mooly Eden, az Intel alelnöke az újságírók kérdéseire reagálva elmondta, hogy a hordozható számítógépekbe szánt négymagos processzorok körülbelül 800 millió tranzisztort tartalmaznak, tipikus energiaigényük pedig előreláthatóan 45 watt lesz, amely több mint 20 százalékkal magasabb az Intel jelenleg kapható mobil processzorainak fogyasztásánál. Eden szerint az új processzorok megjelenésével olyan hordozható munkaállomások és játékra optimalizált laptopok sorakoznak majd a boltok polcain, amelyek nagyobb számítási teljesítménnyel bírnak, mint a két évvel ezelőtti nagy teljesítményű szerverek.

Kelt Reeves, a Falcon Northwest elnöke viszont azt mondja: a négymagos laptopok létjogosultságát alátámasztja, hogy az amerikai vállalat már régóta sikeresen forgalmazza a Q9550 asztali processzorral szerelt hordozható számítógépét. Azt azonban ő is elismeri, hogy a 95 wattot zabáló szörnyeteg a legkevésbé sem alkalmas arra, amire a hordozható számítógépeket kitalálták: rövid az akkumulátoros üzemideje, ráadásul még jókora izmok is kellenek a több mint 5 kilós laptop cipeléséhez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények