Jövőre startol a .mobi domain

Tegnapi ülésén újabb szponzorált domain bevezetéséről határozott az internetes címeket felügyelő Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN). A 15 hónapnyi egyeztetés után elfogadott .mobi végződés olyan honlapoknak jár majd, melyeket kifejezetten mobiltelefonos böngészésre terveztek. Ezek a szponzorált végződések abban különböznek az általános felsőszintű domainektől – mint amilyen a .com, .org vagy a .net –, hogy egy adott tevékenységet folytató csoport számára vannak fenntartva, amely felügyeleti jogot gyakorol felettük.

Noha a mobil internetet a 90-es évek vége óta erőlteti az iparág, a felhasználókat kevéssé érdekli a lehetőség. Becslések szerint a világ 1,8 milliárd mobiltulajdonosának mindössze 12-14 százaléka kapcsolódott valaha is az internetre telefonján keresztül. A többség szerint lassú és – főként a kisebb kijelző miatt – nehézkes a mobilos netezés, a gyártók és a szolgáltatók azonban továbbra is abban reménykédnek, hogy a kifejezetten a zsebikre készített tartalmak változtathatnak ezen.

A .mobi regisztrációja 2006 első félévében kezdődik az ún. sunrise időszakkal, melynek során elsőbbséggel a védjegy-tulajdonos szervezetek adhatják be igényüket, majd ezt követően válik általánosan elérhetővé a domain. Regisztrálni a nagyobb gyártók és szolgáltatók által gründolt mTLD-nél lehet majd.

Azóta történt

Előzmények