Szuperkábel: 6 terabites összeköttetés Kína és az Egyesült Államok között

A TPE Submarine Cable Consortium, egy eredetileg hat vállalat által alakított konzorcium befejezte egy csendes-óceáni, tenger alatti kábel lefektetésének első fázisát, mely kábel elsődleges célja, hogy a világ két fontos ipari központja, az Egyesült Államok, illetve Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea között az eddigieknél nagyságrenddel gyorsabb összeköttetést biztosítson.

A cégek tegnap jelentették be, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett az a munka, melynek következtében a több mint 18 ezer kilométer hosszú száloptikás összeköttetés már közel van a végleges állapothoz. A legmodernebb technológiát használó fejlesztés következtében egy olyan kapcsolat jön létre, mely – ha teljesen elkészül – az eredetileg tervezet 5,12 helyett 6 terabites sávszélességet biztosít majd. Az Egyesült Államokat és Kínát közvetlen módon összekötő kábel létrehozására még 2006 decemberében alakították meg a TPE Submarine Cable Consortiumot (tagjai: a Korea Telecom, a tajvani Chunghwa Telecom, a China Netcom, a China Telecom, a China Unicom és a Verizon Business, majd később lépett be az AT&T, illetve az NTT Communications Corporation), s akkor 500 millió dollárra becsülték a várható költséget. A projekt megvalósítását egyébként különösen fontossá tette, hogy alig írták alá az érintett cégek a megállapodást, 2006 karácsonyán egy súlyos tenger alatti földrengés rongálta meg a Csendes-óceán felszíne alatt lefektetett hat fő telekommunikációs kábelt, s az esemény következtében napokig szüneteltek fontos szolgáltatások.

Cable USA-China
20. század eleji képeslap az akkor lefektetett kábel ünneplésére

A hírek szerint az összeköttetés már kész a tesztüzemre, ám arról nem kívántak nyilatkozni a konzorciumi tagok, hogy mikor lépnek át a megvalósítás második fázisába. Az eredeti tervek szerint egyébként az új kábelnek képesnek kell lennie legalább 62 millió szimultán telefonbeszélgetés lebonyolítására, s ez a teljesítmény azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és Kína között 60-szor nagyobb kapacitású hálózat jön létre, mint a jelenleg működő kábelek esetében.

Azóta történt

Előzmények