Komoly következményekkel jár a földközi-tengeri kábelszakadás

Komoly fennakadásokat, kimaradásokat okozott egyes ázsiai országok internet-összeköttetésében, hogy két víz alatti kábelt tegnap megrongáltak a Földközi-tengeren, nem messze az egyiptomi partoktól.

Michael Coe, az AT&T Inc. szóvivője arról tájékoztatta a sajtót, hogy az egyik kábel a brit központú Flag Telecom Group Ltd., a másik a SEA-ME-WE4 nevű konzorcium (melynek az AT&T is tagja) tulajdonában van, s ezeken zajlott a Közel-Kelet és India internetforgalmának egy része. Jelenleg a károk felmérése és a javítás előkészítése folyik – mondta Coe.

A Flag Telecom képviselője egy interjúban azt nyilatkozta a baleset lehetséges okáról, hogy azt valószínűleg – egy szokatlan helyszínen lehorgonyzó – hajók okozták, pontosabban a horgonyok vágták el a kábeleket. Ezt a kábeleken zajló forgalomban szintén érintett Verizon is megerősítette, mivel ők a két szakadást tegnap három óra különbséggel regisztrálták, s már akkor arra gondoltak, hogy egy, a horgonyát vonszoló hajó okozhatta a kimaradást. A Flag már elindított egy javítóhajót a helyszínre, ám előzetes becslésük szerint a munka 12–15 napig is eltarthat.

A brit társaság szerint a baleset következtében – bár átirányításokkal lehetséges mérsékelni a kiesést, a szervizcsapatok ezen is dolgoznak – az indiai és a közel-keleti internet le fog lassulni – s ezt az informatikai lapok tudósítói jelentéseikben alá is támasztották.

Azóta történt