Kalózszoftverrel készített Windows-komponensek

Egy már feloszlott crackercsoport nemrég figyelt fel arra, hogy a Microsoft Windows XP operációs rendszerhez adott egyes hangfájlokat egy általuk feltört hangszerkesztő programmal készítették – írja a PC Welt beszámolójára hivatkozva a Tom's Hardware Guide. Az állományok – melyek a Windows /Help/Tours/WindowsMediaPlayer/Audio/Wav könyvtárában találhatók – a négy évvel ezelőtt megszűnt Radium csoport egyik tagjának (Deepz0ne) aláírását hordozzák. (A fájlokat szövegszerkesztővel megnyitva a „2000-04-06 IENG Deepz0ne ISFT# Sound Forge 4.5” bejegyzés olvasható az utolsó sorban.)

Az aláírásban szereplő alkalmazás, a Sound Forge egy professzionális hangszerkesztő, melyet újabban a korábbi verziókat – így a kérdéses 4.5-öset is – fejlesztő Sonic Foundry helyett a jogokat megszerző Sony forgalmaz.

A lap által megkérdezett jogi szakértő szerint az a tény, hogy a hangfájlok készítéséhez kalózszoftvert használtak, egy szabadalmi kereset alapja lehet. Az esetleges pénzügyi felelősség függ attól is, hogy az állományokat maga a Microsoft vagy a szoftvervállalat egy partnere készítette-e. Tény azonban, hogy ha perre kerülne sor, a Sound Forge szabadalmait birtokló vállalat a konkrét károk megtérítése mellett a jogsértő termék profitjából is kérhet részt – ez pedig a Windows XP esetében tetemes summa.

Az érintett vállalatok egyelőre nem kommentálták a hírt.

Azóta történt

Előzmények