Kárpótol az elveszett gigabájtokért a WD

Noha nem tartja magát vétkesnek, a költséges pereskedés elkerülése végett mégis a kiegyezés mellett döntött a merevlemezeket gyártó Western Digital abban a perben, melyet a fogyasztók megtévesztése miatt indított ellene amerikai vásárlóinak egy csoportja – jelentette az AP hírügynökség. A felperesek azért fordultak bírósághoz, mert nem értették, miért különbözik az adattároló specifikációi között szereplő és a számítógépek operációs rendszerei által használható kapacitás. Miért van az, hogy egy 80 GB-os lemezre valójában csak 74,4 GB adat fér el? – kérdezték. És a beadványban meg is fogalmazták a válaszukat: azért, mert a Western Digital nem figyelmezteti a vásárlókat arra, hogy a „giga-” előtagot 1 milliárd bájt, nem pedig az informatikában elfogadott 1,07 milliárd – egészen pontosan 1 073 741 824 – bájt jelentésben használja

Bár a vállalat állítja, hogy mindent megtett és megtesz a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében, mégis belement a peren kívüli megegyezésbe, amelynek részeként egy nagyjából 30 dollár értékű adatmentő szoftverrel kárpótolja mindazokat az ügyfeleit, akik 2001. március 22-e és 2006. február 15-e között Western Digital márkájú merevlemezt vásároltak az Egyesült Államokban.

Az eset azért érdemel figyelmet, mert rávilágít az informatikai terminológia ellentmondásosságára. A merevlemezgyártók ugyanis a Nemzetközi Mértékegységrendszerben (SI) definiált – tízes számrendszerre alkalmazott – jelentésük szerint használják a „kilo-”, „mega-”, „giga-” és „tera-” prefixumokat, miközben a szoftvergyártók továbbra is a megszokást követik, és a nem szabványos bináris értelmezést használják (amelyben 1 kilobájt nem 1000, hanem 1024 bájt). Pedig éppen az ilyen félreértések elkerülése végett szabványosították 1999-ben a bináris prefixumokat („kibi-”, „mebi-”, „gibi-” stb.), amelyek a decimális előtagoktól jól megkülönböztethetőek – más kérdés, hogy ezek a mai napig sem tudtak gyökeret verni a számítástechnikai szakzsargonban. A két rendszer közti eltérés miatt a winchesterek kapacitásának körülbelül 7 százaléka „tűnik el” valós használat során, ez pedig a mai, több száz gigabájtos modellek esetében már szembetűnő.

A merevlemezgyártók többsége ugyanakkor figyelmezteti a felhasználóit arra, hogy a csomagon feltüntetett kapacitás nem lesz használható a számítógépen a mértékegységek eltérő értelmezés miatt, és a mostani megegyezés erre kötelezi a Western Digitalt is. A világ első számú merevlemezgyártója, a Seagate ellen is hasonló per van folyamatban.

Azóta történt

Előzmények