A Kaspersky berágott az EU-ra

Az elmérgesedő vita kiváltó oka egy jelentés, illetve javaslat, melyet megszavazott az Európai Parlament. A Kaspersky ennek következtében felmondta együttműködését az Europollal.

A vállalat szerdai közleményéből lehet tudni, hogy a Kaspersky Lab felfüggesztette az Europollal folytatott együttműködését az Európai Parlamentnek (EP) az Oroszországgal, Kínával és Észak-Koreával szembeni kibervédelem megerősítéséről szóló határozata miatt.

A külügyi bizottság számára készített jelentés előterjesztője, az észt Urmas Paet javaslatát az EP tagjai megszavazták, és a javaslat lényege, hogy a „potenciálisan veszélyes és káros programok” használatát tiltsák be – ezek közé sorolják a Kaspersky Lab termékeit is.

A Kaspersky visszautasította és hamisnak nevezte a vádakat közleményében, de nem felejtik kiemelni azt, hogy a határozat ugyan nem törvényerejű és csak képviselői egyéni véleményeket tükröz, ám a dokumentum tiszteletlen megnyilvánulás a céggel szemben, amely pedig „mindig Európa megbízható partnere volt a kiberbűnözéssel szembeni küzdelemben”. Majd közlik: „Ebből kifolyólag vállalatunk meghozta azt a nehéz döntést, hogy ideiglenesen felfüggeszti számos közös projektjét a kiberbűnözés elleni küzdelem terén, mások mellett az Europollal, mindaddig, amíg nem kapunk világos, hivatalos magyarázatot az Európai Parlamenttől.”

A cég egyebek mellett leállítja az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetével közösen kezdeményezett, az átkódoló és zsarolóvírusokkal szembeni küzdelmet támogató No More Ransom webportál működtetését. „Reméljük, hogy a legközelebbi jövőben fel tudjuk újítani ezt a projektet és több más közös kezdeményezést” – állt az orosz vállalat közleményében.

Azóta történt

Előzmények