A Kaspersky visszavonta a Microsoft elleni keresetét

Úgy tűnik, az egyeztetések eredményre vezettek, és sikerült megállapodni a kritikus kérdésekben.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az orosz bázisú, ám globális tevékenységet folytató biztonsági cég, a Kaspersky Lab vizsgálatot kezdeményezett az orosz szövetségi versenyügyi hatóságnál (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России) azzal az indoklással, hogy a Microsoft visszaélt erőfölényével a vírusvédelmi szoftverek piacán. Ezek után nem sokkal még tovább mentek, a vállalatvezető Jevgenyij Kaszperszkij bejelentette, hogy hasonló eljárást megindítását kezdeményezték a Microsoft ellen az Európai Bizottságnál, illetve a német versenyügyi felügyeletnél – habár az amerikai vállalat az előző panasz benyújtása óta bevezetett változtatásokat, azok messze nem elegendőek, írta akkor Kaszperszkij.

A panasz szerint a Microsoft az operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényét arra használja fel, hogy saját biztonsági szoftverét, a Windows Defendert promotálja, hátrányba hozva ezzel a versenytársakat. Emellett azt is felrótták, hogy a Microsoft nem nyújt elég időt a fejlesztőknek a Windows 10 frissítéseinek tesztelésére, így kompatibilitási problémák léphetnek fel.

Ma viszont a vállalat bejelentette, hogy célt ért a tisztességtelen versenyjoggal kapcsolatos aggodalma, amelyet a FASZ felé nyújtottak be.

A hivatalos közlemény a következőképp fogalmaz:

A vállalat elégedett a Microsoft javaslatával és a FASZ által kiadott figyelmeztetésekkel valamint a végrehajtási ütemtervvel. A Kaspersky Lab minden szükséges lépést megtesz azért, hogy visszavonja bejelentéseit, amelyeket az Európai Bizottságnál és a németországi szövetségi kartellhivatalnál tett, és egyúttal kijelentette, hogy nincs további követelése a Microsoft felé.

A Kaspersky Lab és a Microsoft már régóta együttműködnek a kiberbiztonsági fenyegetések elleni küzdelemben világszerte, és az elmúlt hónapokban a vállalatok eredményes megbeszéléseket folytattak arról, hogyan kell a vírusvédelmi szolgáltatásokat a Windows rendszerében működtetni, hogy biztonságos környezetet biztosítsanak minden Windows felhasználó számára. A Kaspersky Lab meg van győződve arról, hogy a kölcsönösen együttműködés, az egészséges verseny és a nyílt Windows ökoszisztéma pozitív hatással lesz a felhasználók online biztonságára és az informatikai ipar egészére.

Elképzelhető, hogy a megegyezés hátterében nemcsak a Microsoft engedékenysége rejlik, hanem az is, hogy az utóbbi időben sorozatos támadások érik a Kasperskyt az Egyesült Államokban.

Azóta történt

Előzmények