Kaspersky: vírusvédelem és titkosítás kézigépeken

A Kaspersky Labs kiadta a Kaspersky Security for PDA 5.0 kereskedelmi változatát, mely átfogó védelmet nyújt a kézi számítógépeken futó legnépszerűbb operációs rendszerekhez, a Pocket PC-hez és Palm OS-hez, és lehetővé teszi a felhasználók számára a tárolt adatokhoz történő hozzáférés korlátozását.

A szoftver használata egyszerűbbé vált egy speciális modul beépítésének köszönhetően, amely bármilyen további eszköz igénybevétele nélkül, közvetlenül a PocketPC-re képes letölteni a vírusvédelmi adatbázis frissítéseit.

A Kaspersky Security for PDA egyik fontos szolgáltatása az adattitkosító, amely megvédi az eszközöket a jogosulatlan hozzáféréssel szemben. A Pocket PC-n rejtett fájlok hozhatók létre, amelyek tartalmát a program titkosítja, és jelszóval védi a hozzáférést. Ez a funkció némileg eltér a Palm OS rendszereknél, ahol a teljes eszköz lezárható, és szintén csak jelszóval lehet az adatokhoz hozzáférni. A készülék lezárásakor az adatok titkosításra kerülnek, ami azt jelenti: jelszó nélkül még akkor sem nyerhető ki információ, ha ellopják az eszközt.

"Az új Kaspersky termék aktualitását jelzi, hogy 2004 júliusában fedezték fel az első Windows CE kézi eszközökre íródott vírust, a Duts.1520 nevű kártevőt. A június közepén észlelt, Symbian eszközöket fertőző Cabir.A kártékony kódot is ide számítva ez a két vírus olyan folyamat kezdetét jelzi, amelyben az egyre inkább összeolvadó mobil-távközlési eszközök és PDA zsebkomputerek egy vezeték nélküli hálózatokon át terjedő járvány áldozatává válhatnak" – mondta el Fórján Tamás, a magyarországi forgalmazó 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

Azóta történt

Előzmények