Kattints az internetes cenzúra ellen!


A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet ma induló, 24 órás akciót szervez, hogy nyomatékosítsa a cenzúra nélküli internetért folytatott küzdelmét, s felhívja a figyelmet e súlyos problémára.

Jelenleg több mint 60 kiberdisszidens van börtönben azért, mert véleményét közzétette az interneten. Egy blogbejegyzésért például Kínában, Tunéziában vagy Egyiptomban könnyen a rácsok mögött találhatja magát az ember – a cenzúra erős. E tűrhetetlen jelenség ellen az RSF már hosszú ideje küzd, s most első alkalommal világméretű akciót is szerveztek. Felszólítanak minden internetezőt, bloggert, újságírót, egyetemi hallgatót, egy szóval mindenkit, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz, s utasítsa el az internetes cenzúrát. Az akció ma délelőtt 11 órakor indul, s holnap 11 óráig tart.

A nagy „kiberdemó”-ban való részvételhez mindössze egyetlen kattintásra van szükség. A szervezet oldalán már megtalálható annak a 13 országnak a listája, ahol a legsúlyosabb az internetes cenzúra, s itt részletes leírást találhatunk az eddigi jogsértő esetekről is. 11 órától megjelenik majd egy térkép is az oldalon, ahol fekete lyukak jelzik a cenzúrát alkalmazó országokat. Ezekre kell rákattintani, s ezzel a felhasználók közreműködnek abban, hogy a sötét szín folyamatosan egyre világosabb legyen. A cél az, hogy a szervezet törekvéseivel egyetértők 24 óra alatt „kifehérítsék” e területeket.


Hu Csin-tao, kínai elnök

Egy másik lehetőség a tiltakozásra, hogy a felhasználók elmehetnek egy olyan oldalra, ahonnan üzenetet küldhetnek a Yahoo! tulajdonosainak. Azért a Yahoo! a célpont (hiszen több világcéget is megvádoltak már a cenzúra kiszolgálásával), mert Kínában ez az internetes vállalkozás működik együtt legkészségesebben a hatalommal, s többek között adatkiadással járult hozzá, hogy Si Tao újságírót a hatóságok le tudják tartóztatni.

A harmadik közreműködési lehetőség a szervezet által indított blogoldalra való bejelentkezés. A tervek szerint a működtetők a jövőben a The Blog View of the World cím alatt közzéteszik a bloggerek véleményét is.

E tiltakozáshoz kapcsolódva jelentették be a szervezők azt is, hogy ma indítják el – az angol, a francia és a spanyol után – az arab nyelvű oldalukat is, hiszen az arab nyelvű térség a világ az egyik legkeményebb cenzurális elnyomással sújtott területe.

Azóta történt

Előzmények