Kedvezőtlen a Matávnak az új tarifatervezet

A Matáv közzétette, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) nyilvánosságra hozta a új összekapcsolási díjakra és bérelt vonali tarifákra vonatkozó határozattervezetét. A közleményből kiderült, hogy a tervezett forgalmi díjak 19 százalékkal alacsonyabbak a jelenlegieknél, ami a Matávot – egyelőre bevallatlanul – minden bizonnyal kedvezőtlenül érinti.

Az NHH drasztikusan csökkentené a forgalmi díjakat. A helyi híváskezdeményezési díj csúcsidőben az eddigi 3,70 forintról 2,42 forintra, csúcsidőn kívül 1,42-ről 1,27 forintra változna. A helyi hívásvégződtetési díj (vagyis amit a Matáv kap, ha például mobilról matávos számot hívunk) csúcsidőben 3,20-ról 2,07-re, csúcson kívül 1,23-ról 1,09 forintra változna.

Öröm az ürömben a Matáv számára, hogy a regionális és országos tranzitdíjak 0,94 forintról 0,97, csúcsidőben 1,58 forintról 1,66 forintra emelkednének. A kapcsolódó szolgáltatások díjtételei viszont egységesen 16 százalékkal csökkennének. Az NHH most nyilvánosságra hozott tarifatervezetét az érintettek 20 napon belül írásban véleményezhetik (ezt a Matáv minden bizonnyal alaposan meg is teszi), ezután további 10 napja van a hatóságnak a javaslatok figyelembevételére. Az új tarifákat június elsejétől alkalmazzák.

Az NHH lépése a távközlési díjak csökkentése irányába mutat, élénkíti a piaci versenyt, segíthet az internet hazai terjedésében, ám aligha jó hír a Matáv részvényeseinek. (Ami meg is látszott a tegnapi Matáv-kereskedésen.) A Matáv költségeinek jó része fix kiadás, jelentős a kamatfizetések aránya is. Így a Matáv eredményének alakulása erősen függ a tarifáktól, annál is inkább, mivel a vonalas telefóniában az alacsonyabb díjak újabban nem szoktak volumennövekedést hozni. Az új tarifák fényében a Matáv eredményei 2005-ben aligha nőhetnek a tavalyi szinthez képest, mert a hatékonyságjavításban a cégnek igazán nincsenek nagy tartalékai.

Azóta történt

Előzmények