Kellemes meglepetés a Synergontól

Az elemzők és a menedzsment várakozásait egyaránt meghaladó, 156 millió forint nyereségről számolt be a Synergon ma megjelent gyorsjelentésében.

Százmillió forint feletti profitot ígért a Synergon menedzsmentje a tavalyi évre, ám a céggel kapcsolatos kellemetlen meglepetésekhez hozzászokott elemzők ennél jóval kisebb, alig 20 millió forintos nyereségre számítottak. A rendszerintegrátor azonban végre kellemes csalódást okozott, a ma megjelent gyorsjelentés tanúsága szerint 156 millió forintot meghaladó nyereségre tett szert. (Az ezt megelőző négy év során viszont összesített vesztesége meghaladta a 2,5 milliárd forintot.)

A húzóerőt ezúttal is az Atos Originnal kiegészült anyavállat biztosította. A Synergon Rt. adta a csoport árbevételének 68 százalékát, s 177 millió forintos üzemi eredménye is messze túlszárnyalja a többi tagvállalatét. Ismét briliánsan teljesített az egyszer már szinte teljesen leírt, ám az elmúlt két évben a menedzsmentet is meglepő lendülettel száguldó Fibex, az optikai és rézkábelek értékesítésével foglalkozó leányvállalat üzemi eredményhányada messze meghaladja a csoport többi tagjáét és nyeresége már szignifikáns a csoport eredménye szempontjából.

A külföldi leányvállalatok viszont már második éve csalódást okoznak. A horvát Span erejét és lehetőségeit meghaladó mértékben növelte szervezetét, s pályázati tevékenysége is romlott, így 75 millió forintot meghaló veszteséggel terhelte a csoport mérlegét. A cseh Infinity nyeresége – elsősorban a vezetőváltások okozta bizonytalanságok miatt – az egy évvel korábbi töredékére zuhant vissza. A prágai cég állítólag már megszilárdította szervezetét, így újult erővel vághat neki az idei évnek. Ha közvetve is, de nagyban a leányvállalatoknak köszönhető a tavalyi eredményjavulás. A külföldi cégek goodwill-amortizációjának egy részét ugyanis 2003-ban előrehozva számolta el a Synergon, így a társaság az egy évvel korábbi 500 millió forint után tavaly csak 268 millió forint értékvesztést volt kénytelen elszámolni.

A Synergon az idén elsősorban a tagvállalatok közötti – eddig jobbára esetleges – együttműködés megerősítésére koncentrál majd. Eközben a megerősített nemzetközi tevékenység révén a csoport harmadik országbeli partnerkapcsolatok kiépítését is tervezi, miközben változatlanul akvizíciós célpontok után kutat.

Azóta történt

Előzmények