Kémkedéssel vádolják a Microsoftot

Az Egyesült Államokban beperelték a Microsoftot a Windowsok eredetiségét ellenőrző programja miatt. A beadvány szerint az ún. WGA szoftver valójában egy kémprogram, mivel kérdés nélkül feltelepül a windowsos számítógépekre és adatokat küld a szoftvervállalat szervereire. A pert elindító magánszemély – aki az érdekelt felhasználók támogatásával alapított csoport nevében indított perré minősítettné át az eljárást – a Kalifornia és Washington állambeli fogyasztóvédelmi és spyware-ellenes törvények megsértésére hivatkozik.

Az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó „Eredeti Windows-Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage – WGA) program keretében a szoftvercég tavaly nyár óta bizonyos frissítések és kiegészítések letöltését kötelező eredetvizsgálathoz köti. A felhasználók korábban csak akkor futottak bele ilyen kontrollba, ha a Microsoft internetes letöltőközpontjából akartak bizonyos szoftvereket lehúzni. Az internetes ellenőrzés kijátszására azonban leleményes felhasználók mindig új módszereket találtak ki, és ezeket az interneten is publikálták.

A Microsoft ezért döntött úgy, hogy az eredetvizsgálatot a PC-kre költözteti. A számítógépre települő WGA szoftvert először, tavaly decembertől norvég és svéd, majd cseh, dán, izraeli, lengyel és tajvani Windows-használókon tesztelték, aztán áprilisban az amerikai, brit és ausztrál felhasználók gépeire is megérkezett a program. A WGA tesztje a múlt héten zárult le, az eredetiséget vizsgáló programot ezt követően fokozatosan vezetik be világszerte, így hazánkban is.

A hónapok óta felhasználói támadások kereszttüzében álló WGA (lásd keretes írásunkat) két alkalmazásból áll: az ún. Validation az operációs rendszer eredetiségét ellenőrzi, míg a Notifications – ha az előbbi kalózmásolatot talál – minden bejelentkezéskor és használat közben is folyamatosan figyelmezteti a usert, hogy nem eredeti szoftvert használ. A Microsoft azért kényszerült magyarázkodásra a program miatt, mert annak tesztváltozatát a biztonsági frissítésekkel együtt, külön figyelmeztetés nélkül juttatta el az érintett számítógépekre, és – mint később kiderült – a Notifications minden rendszerindításkor kapcsolatba lépett a cég szervereivel.

A panaszokra válaszul a múlt héten végül a WGA módosítása mellett döntött a vállalat, és kivette a „hazatelefonálós” modult a Notificationsből. A terjesztés módján azonban csupán annyit változtatott, hogy „kritikus” helyett „magas prioritású” címkével látja el a programot, amelyet továbbra is az automatikus frissítés funkción keresztül juttat el a felhasználókhoz, hiába nem biztonsági frissítésről van szó. Egyben a cég a honlapján útmutatót tett közzé, melyben leírja, miként távolítható el a korábban feltelepült eszköz.

A per ugyanakkor a szoftver korábbi változatai miatt indult, bár a Microsoft szerint így is nélkülöz minden alapot. A WGA terjesztése teljesen törvényes, és a program nem spyware – nyilatkozta a cég szóvivője, Jim Dresler, aki szerint a kémprogram definíciójához hozzátartozik, hogy rosszindulatú, jelen esetben pedig ilyesmiről nem beszélhetünk. Szakértők szerint azonban a program számos tekintetben pontosan úgy viselkedett, mint a kémprogramok – például automatikusan, a felhasználó jóváhagyása nélkül települt, biztonságihiba-javításnak álcázta magát, és nem lehetett eltávolítani –, ezért a felperes korántsem esélytelen.

Azóta történt

Előzmények