Hol készült a kép? Egy szoftver nemsokára megmondhatja

James Hays és Alexei Efros a Carnegie Mellon Egytemen a Flickr fotómegosztó oldal adatbázisát használták fel arra, hogy megalkossanak egy olyan szoftvert, amely a képre „ránézve” meg tudja állapítani, hogy az a világ mely részén készült. Az IM2GPS dokumentációja nemsokára felkerül az IEEE Xplore tudományos adatbázisába, de már most is elérhető a technológia leírása, illetve a program Creative Commons licenc alá tartozó kódja is.

A kutatók igen komoly és nehéz probléma megoldásába vágtak bele, hiszen egy ilyen szoftver elkészítése bizonyos módon az emberi agy működésének egy szeletét is modellezi. A fejlesztés során is ez volt a módszer, igyekeztek az emberi gondolkodást utánozni: például ahogy már korábbról ismerős elemeket keresünk a képen, vagy ahogyan redukáljuk a lehetséges helyszíneket (ha tengerpartot látunk, akkor máris kizártuk azokat a helyeket, ahol nincs tenger). A munka anyagául olyan képek százezreit vizsgálták meg, amelyekről pontosan meg lehetett állapítani, hogy hol készültek (GPS), illetve el voltak látva címkékkel, s ezeket a metadatokat használták fel a programban.

Flickr

A tesztek során „betanított” program a képek számtalan részletét elemzi (szín, hisztogram, geometriai alakzatok), majd ezek, illetve a fenti metaadatok alapján igyekszik megadni a lehetséges helyszínt – először a 120 leginkább hasonló helyet határozzák meg, s innen szűkítenek. Jelen pillanatban a szoftver a képek 16 százalékánál képes 200 kilométernél kevesebbet tévedni a helymeghatározásnál. Ez még viszonylag alacsony arány, bár a véletlenszerű meghatározásnál már 18-szor pontosabb. Ahogy a kutatók elmondták: a 120 hasonló kiválasztása még viszonylag jól sikerül, ezek után azonban már komoly nehézségekbe ütköztek, de tovább dolgoznak, mivel a módszert roppant ígéretesnek tartják.

Azóta történt