Keresési és böngészési előzményeket árul az AVG

Október közepén megváltozik a világ harmadik legnépszerűbb (az első a Microsoft, a második az Avast) ingyenes vírusirtójának adatvédelmi szabályzata. Ebben az szerepel, hogy az AVG névtelen adatokat gyűjthet, a böngészési és keresési előzményeket értékesítheti.

Nem arról van szó azonban, hogy ténylegesen változnának a szabályok, az AVG szerint eddig is volt erre lehetőségük, most csak közérthetőbb nyelven fogalmazták meg az átláthatóság jegyében.

A Think Privacy egyik biztonsági szakértője az AVG ingyenes vírusirtóját a spyware kategóriába sorolta, Alexander Hanff azt is hozzátette, hogy az antivírus szoftvereknek kiemelt jogokat adunk hogy detektálhassák és blokkolhassák a különböző kártevőket és kémprogramokat, etikátlannak tartja, hogy pont egy ilyen szoftver segítségével értékesítsék a felhasználók adatait. Azt javasolja, azonnal töröljék az AVG programját eszközeikről az ingyenességgel élő felhasználók.


[+]

Az AVG szóvivője a WIRED-nek azt nyilatkozta, aki nem akarja az anonim adatok gyűjtését, lehetőséget kap arra, hogy a beállításokban letiltsa a jelentéseket, ez pedig nem jelent funkcióvesztést a felhasználói oldalon. Azt is elmondta, az értékesített adatokat egységesítik és úgy továbbítják, hogy ne derülhessen ki belőlük a felhasználók kiléte.

Eddig sem volt titok, hogy az ingyenes szoftverek esetében a felhasználó maga a termék, az AVG ezért úgy érzi, jogtalan a törlésre buzdító hozzáállás, hiszen pont most tettek egy lépést afelé, hogy az ügyfeleik könnyebben megértsék, hogyan csinálnak pénzt a felhasznált információkból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AVG

Azóta történt

Előzmények