Kerítést mászik és kinyitja magának az ajtót a robot

A Ghost Robotics mindössze kétéves vállalkozás, ennek ellenére robotjuk lenyűgöző trükkökre képes. Kiskereskedelmi forgalomba akarják hozni.

Évek óta rendszeresen beszámolunk a Boston Dynamics fejlesztéseiről, elképesztő robotjaikról. A videókat nézve néha megsajnáltuk a gépeket, máskor egyszerűen csak leesett az állunk. Majdnem lemaradtunk azonban a Ghost Robotics fejlesztéséről, amire nehéz szavakat találni.


[+]

A 2015-ben alapított amerikai vállalat célja a gépi lábasjószágok értékesítése, vásárlói között főleg egyetemeket sorolnak fel, de ott van a Google, illetve az Alphabet DeepMind divíziója, illetve az Egyesült Államok Katonai Kutató Laboratóriuma is. Tény és való, hogy a kettő-négylábú robotok komplexitásukból adódóan drágábbak kerekeken guruló társaiknál, de a Ghost Robotics szeretné leszorítani az árakat. Szabadalmaztatott direct-drive technológiájukkal a tervek szerint konkurenciát jelenthetnek hamarosan a kerekes robotoknak is.

A Ghost Minitaur platformra épülő megoldásuk licencelhető és továbbfejleszthető, bár egyelőre valóban nem olcsó. 11 500 dollárért a vásárló az alapgépet kapja, tehát egy teljesen összeszerelt és működő Minitaur robotot, akkumulátort, a fedélzeti Raspberry Pi 3 és a ROS programozható szoftvercsomagot (az alapvető mozgásokat már tartalmazza), joystickot, dokumentációt és támogatást.

A Raspberry Pi előnye, hogy akár USB-n keresztül különböző szenzorokkal és egyéb kiegészítőkkel könnyedén tuningolható a robot, de használható erre a célra a mikrontroller is. Az oktatási célra vásárolt, illetve egyetemi projektek kedvezményt kapnak.


[+]

A Ghost Minitaur egyébként 40 cm hosszú és 6 kg, szénkefe nélküli (direct-drive) motorok hajtják, speciális kialakítású lábainak köszönhetően nehéz terepen is megállja helyét: ugrál, kerítést és lépcsőt mászik, folyamatosan monitorozva a környezetét. Jelenleg nagyjából 20 lépést tud megtenni két lábon, várhatóan a kiskereskedelmi változat még ennél is jóval többre lesz képes. A videó alapján akár jégtörésre is alkalmas, ami esetében azt jelenti, hogy ha a környezet nem alkalmas a közlekedésre, akkor azzá teszi magának, "megveti a lábát", legfeljebb nagyobb erőt használ hozzá.

A Ghost Robotics nem mechanikusan, hanem szoftveresen oldotta meg a lábak finomhangolását, a szabadalmaztatott nyomatékbecslési eljárás pedig arra jó, hogy a motor szenzorként is üzemel, külső hardver nélkül. A lábak földet érését 5ms alatt érzékeli, a reakcióideje pedig 50ms.

Az egyik legkülönlegesebb tulajdonsága mégis az, hogy az akadályokat át is tudja ugrani, akár fél méteres magasságba lökve magát, a másik pedig az egyelőre béta stádiumban (tehát fejlesztés alatt) álló fejlett viselkedés, amivel felismeri például az ajtókat, és képes kinyitni magának. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a hátára esik, kialakításának köszönhetően így is működik.


[+]

Egy töltéssel 6,75 óra készenléti időt, és 20 percnyi teljes sebességgel (2m/s, azaz 7,2 km/óra) történő mozgást ígér a gyártó, de kiegészítő akkumulátor elérhető. A Ghost Robotics szerint mire kiskereskedelmi forgalomba kerül a Minitaur, az ára akár 1500 dollárra is csökkenhet.

Azóta történt

Előzmények