Készül az európai netcenzúra-rendelet

Nemcsak az bombák készítésének mikéntjét bemutató weboldalakat számolná fel, de az e témakörben indított internetes kereséseket is tiltani tervezi az Európai Unió a terrorellenes fellépés jegyében – derül ki a Reuters beszámolójából. A hírügynökség az uniós igazságügyi biztossal készített interjút, aki már tavasszal javasolta az internetes tartalmak cenzúrázásának bevezetését. „Egyeztetni fogok a magánszektorral arról, hogy a technika segítségével miként akadályozható meg az olyan veszélyes szavak használata és keresése, mint amilyen a bomba, a gyilkosság, a népirtás vagy a terrorizmus” – nyilatkozta Franco Frattini.


Franco Frattini (Fotó: Európai Bizottság)

A biztos szerint az EU polgárainak védelme előbbre való a szabadságjogok védelménél. Mint mondta: a bombakészítésre oktató anyagoknak semmi köze nincs a szólásszabadsághoz vagy a tájékoztatás szabadságához. „Úgy vélem, hogy elsőbbséget élvez az abszolút jogok, mindenekelőtt az élethez való jog védelme” – fogalmazott Frattini, aki szerint a témakörben a véleménynyilvánítást, a kutatást vagy a történelmi felvilágosítást nem tiltanák, csak a gyakorlati instrukciókat.

A szabályozás alapelveit Brüsszel fekteti le, a részletek kidolgozása viszont a tagországok feladata lesz. Az internetes cenzúráról szóló javaslatot előreláthatóan novemberben terjesztik be, egy nagyobb, terrorellenes törvénycsomag részeként.

Azóta történt

Előzmények