Két év börtön a forráskódot áruló hackernek

Két évig fog egy szövetségi börtönben ülni az a hacker, aki 2004 februárjában weboldalán árusította a Windows NT 4.0 és a Windows 2000 forráskódjait – pontosabban, mint azt az utólagos vizsgálatok kiderítették, azoknak mindössze töredékeit. Azt nem lehet tudni, hogy a 29 éves William Genovese, aki a számítógépes bűnözői körökben "illwill" becenéven futott, hogyan juthatott az operációs rendszerek féltve őrzött forráskódjához.

Genovese korábban már 12 alkalommal került összeütközésbe a törvénnyel, ezek a bűncselekmények a szexuális bántalmazástól a számítógépes bűncselekményekig széles skálát lefedtek. Az ügyében elnöklő William Pauley bíró úgy foglamazott, Genovese múltja az egyik legsötétebb hétéves bírói gyakorlatában. "Genovese egy ragadozó, aki az elmúlt években újabb és újabb bűnözői profilokat vett fel. Tevékenységét most az internetre helyezte át, és jó úton van afelé, hogy online ragadozó váljék belőle" – fogalmazott ítéletében a bíró.

A március 14-én kezdődő kétéves végrehajtandó szabadságvesztés mellett a hacker hároméves felfüggesztett büntetést is kapott, amelynek számtalan feltétele közül az egyik, hogy számítógépére olyan programot telepítenek, amivel a hatóságok felügyelhetik online tevékenységét.

A szigorúan bizalmas forráskódok árusításával egyébként "illwill" 40, azaz negyven amerikai dollárt keresett. Ennyiért kínálta megvételre a kódokat, de első – valamint egyetlen – vevője a Microsoft embere volt, akit azzal bíztak meg, hogy derítse fel az illegális forrásokat, és győződjön meg a forráskód valódiságáról.

Azóta történt

Előzmények