Közel két petabites átvitelt dolgoztak ki kutatók

A módszer egyszerűsége és kicsiny eszközigénye miatt ígéretesnek tűnik.

A Dániai Műszaki Egyetem és a svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói bejelentették, hogy kidolgoztak egy hatékony eljárást, melynek segítségével elérték a másodpercenkénti 1,8 millió gigabites adatátviteli sebességet.

A módszert a Nature oldalain publikálták – a hozzáférés előfizetéses –, és ebben leírják, hogy a rendszert mindössze egy egyedi tervezésú optikai chip és egy infravörös lézeres fényforrás alkotja. Az eljárás során egy úgynevezett „frekvenciafésűt” hoznak létre, vagyis a forrás fényét több száz színre bontják, saját frekvenciákkal, ezeket használják az adatok kódolására. Ezt a nyalábot lehet azután optikai szálon továbbítani, majd a vevő oldalán kinyerni belőle az adatokat.

Nature""
[+]

A dán egyetem tudósításában felhívja a figyelmet arra, hogy ugyan más kutatók elértek már nagyobb átviteli sebességet, ennek az ötszörösét is, ám ahhoz hatalmas és drága berendezésekre volt szükség (pl. ezer lézerre). A dán-svéd fejlesztés ehhez képest fillérekbe kerül és jóval egyszerűbb – és az is mellette szól, hogy a kutatók szerint a technológiai fejlesztés során ez a rendszer hardveresen akár egy gyufásdoboznyi méretre is lecsökkenthető. Sőt, az egyik szakember nyilatkozatában arra utalt, hogy további fejlesztésekkel jó eséllyel elérhetik a másodpercenkénti 100 petabitet is.

Előzmények