Kevesebb a patch a Vistához

A Microsoft egyik biztonsági szakembere közzétette a Windows Vista megjelenése utáni első fél év patchstatisztikáját. Ebből kiderül, hogy bár az új operációs rendszerben több hiba maradt befoltozatlan, mint annak idején az XP-ben, ezek között kevesebb a súlyos sebezhetőség. A Vista esetében 27 biztonsági résről adott hírt a Microsoft az első hat hónap során, ezek közül 12-höz készült javítás. A Windows XP kiadását követő fél évben több hibát fedeztek fel, 39-et, de 36-ot be is foltoztak.

Jeffrey Jones mégis úgy látja, hogy a Vista a felfedezett sebezhetőségeket tekintve jobban teljesít, mint elődje, és ez – állítja – azt mutatja, hogy eredményesek voltak a Microsoft biztonságot előtérbe helyező kezdeményezései. „A Windows Vistában az első hat hónap után kevesebb kritikus sebezhetőséget találtunk, mint az elődjében” – írta a blogjában a szakember. Tény: míg az új operációs rendszerben csak egy veszélyes biztonsági rés maradt befoltozatlan, az XP-ben kettő.

A NOD32 vírusirtót fejlesztő ESET Software egyik vezetője, Randy Abrams az IDG-nek ugyanakkor elmondta: ezeknek a statisztikáknak nagyobb lesz majd a relevanciája akkor, ha a Vista elterjedtebb lesz az XP-nél, és ezzel a hackerek elsődleges célpontjává válik.

Azóta történt

Előzmények