Kevesebb mint egy hónap múlva temethetjük a Windows Vistát

A kiterjesztett támogatás április 11-én jár le, innentől kezdve a Microsoft leveszi a kezét a koros rendszerről. Boldog tizedik születésnapot!

Tíz éve jelent meg a Windows Vista, a Microsoft pedig közleményben tudatta, hogy eljött az ideje annak, hogy továbblépjünk. Április 11-ét követően nem jön több biztonsági frissítés, hotfix, meg úgy általában sem ingyenes, sem fizetős támogatási opció nem lesz elérhető az évtizedes operációs rendszerhez.

A változás nem azt jelenti, hogy többé ne lehetne használni a Vistát, csak azt, hogy a felhasználók magukra maradnak (ahogy az XP esetében is történt). A Microsoft leállította a Microsoft Security Essentials Vista támogatását is, letölteni már nem lehet erre a rendszerre. Az adatbázis frissítések még egy ideig érkeznek, aztán már azok sem.


[+]

Az Internet Explorer 9, ami a legfrissebb redmondi böngésző a Vistára, szintén nem élvez már támogatást, tehát aki úgy dönt, marad az XP utáni rendszeren, jobban teszi, ha valamilyen harmadik féltől származó böngészőre vált.

A Microsoft szerint érdemes megfontolni a Windows 10-re váltást, azonban a szoftvercég felhívja a figyelmet, hogy viszonylag kevés régi gép támogatja ezt a rendszert, ezért először a W10 oldalának látogatását javasolják, illetve abban az esetben, ha az eszköz nem felel meg a minimális elvárásoknak, akkor a gépcserét.

A kiterjesztett támogatás vége relatív kevés embert érint, hiszen míg az XP-t futtató gépek száma még mindig 8 százalék körül mozog az internetre kötött számítógépek között, a Vista 1 százalék alatti részesedéssel bír. A teljeskörű támogatás már öt éve véget ért, 2012. április 10-én.

Azóta történt

Előzmények