Kibékült a Microsoft és a TomTom

A két vállalat peren kívüli megegyezéssel zárta le több mint egy évre visszanyúló, majd a sikertelen tárgyalások után néhány hete bíróság elé vitt szabadalmi vitáját – írja a Reuters. A megállapodás értelmében a navigációs eszközöket és szoftvert fejlesztő holland cég öt évre megvásárolja a vitatott Microsoft-szabadalmak használati jogát, a Microsoft pedig ugyanilyen időtartamra jogosultságot szerez a TomTom által a viszontkeresetben említett szabadalmak felhasználására. Az egyezség pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, de azt tudni lehet, hogy a redmondi szoftvervállat nem fizet a TomTomnak.

A Microsoft februárban indított pert a holland cég ellen Washington államban. Ebben összesen nyolc szabadalom jogosulatlan felhasználása miatt emelt kifogást, melyek között ott volt a FAT32 fájlrendszeré is, ami miatt az ügy komoly sajtóvisszhangot kapott. A linuxos tábor ugyanis ezt baljós előjelként értelmezte, hiszen a korábban szabadalmi vitákba elő nem vett terület érinthet a Linuxon fejlesztő cégek mellett mobilgyártókat is – már ha ennek az adunak az előhúzása tendencia lesz. A Microsoft akkor sietett leszögezni, hogy egyedi esetről van szó, és nem célja a Linux ellen keresztes hadjáratot indítani.

A bíróság elé citált TomTom két héttel ezelőtt viszontkeresettel élt, amelyben négy szabadalma jogtalan felhasználásával vádolta meg a Microsoftot. A peren kívüli megegyezéssel mindkét eljárás érvényét vesztette.

Azóta történt

Előzmények