Kezdődik a Kiberbiztonsági Hónap, októberben verseny is lesz

Az ECSM célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése.

A Kiberbiztonsági Hónap 2012 óta minden évben megrendezésre kerül, az Európai Uniós tagállamok intézményei szervezésében és az ENISA koordinálásával.

Az idei kampány kiemelt témái:

  • 1-2. hét:
    Kiber-higéniai készségek
    A téma célja, hogy segítséget nyújtson az embereknek a szükséges napi rutin kialakításában és fenntartásában, valamint az online biztonság megőrzéséhez szükséges ellenőrzések és általános viselkedés megismeréséhez.
  • 3-4. hét:
    Feltörekvő technológiák
    Őrizzük meg a technológiával kapcsolatos korábban kialakított bölcsességünket és a biztonsági tudatosságunkat a feltörekvő technológiák korában is.
  • A kampány egyetemes üzenete: a kiberbiztonság közös érdek!

Magyarország immár negyedik alkalommal csatlakozik az Európai Kiberbiztonsági Hónaphoz. A kampánnyal összefüggő feladatokat, valamint az érintett nemzeti és EU-s felekkel való kapcsolattartást, egyeztetést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) látja el. 2018-ban Magyarország az összesen 27 különböző típusú esemény megvalósításával ismételten bekerült a legaktívabb és legtöbb eseményt szervező országok közé (összesen 33 ország vett részt a kampányban

A kiberhónapról és különféle tudatosító kampányokról (a fenti linken kívül) további hasznos információkat kaphatnak az érdeklődők az NBSZ NKI közösségi portálos felületein: facebook.com/nki.gov.hu, facebook.com/kiberhonap, instagram.com/nki.gov.hu.
Az európai szintű ECSM kampányról és az októberre tervezett nemzetközi eseményekről ezen a linken lehet tájékozódni: cybersecuritymonth.eu

Hungarian Cyber Security Challenge 2019 vol. 2

Az NBSZ NKI októberében IT-biztonsági csapatversenyt szervez Hungarian Cyber Security Challenge 2019 vol. 2 (HCSC’19 vol.2) néven, amelyre maximum 3 fős kollektívák jelentkezését várják a szervezők.

A verseny alapjául szolgáló nyílt internetről elérhető technikai platformot az Avatao.com Innovative Learning Kft. fejleszti és üzemelteti. A verseny résztvevőinek a szervezők úgynevezett „capture the flag” (CTF) típusú feladatokat biztosítanak a portálon keresztül. A megmérettetés során a tavaszi HCSC’19-ben alkalmazott technikai jellegű feladatok mellet table top (döntés és management), procedurális incidenskezelési (elméleti és eljárás tesztelési), kommunikációs feladatok is lehetnek.

A kétfordulós (elődöntő és döntő) versenyen minden 16. életévét betöltött magyar állampolgárságú természetes személy részt vehet. Egyéni indulás nem lehetséges. A szervezők azon jelentkezők számára is biztosítanak versenyzési lehetőséget, akik nem rendelkeznek csapattal: részükre egy online felületen nyílik majd lehetőség csapatot toborozni. Az elődöntő lebonyolítása 2019.10.17 (csütörtök) 20:00 és 2019.10.20. (vasárnap) 20:00 óra között – otthoni környezetben, saját eszközökön, a lebonyolító platform segítségével, oda kapcsolódva, annak technikai támogatásával és instrukciói alapján – történik. Az elődöntő első tíz helyezettje jut a 2019. 10. 29-i (kedd) döntőbe: a részvételhez a versenyzők személyes megjelenésére van szükség. A döntő helyszíne: Dürer Rendezvényközpont.

A döntős csapatok értékes tárgynyereményekben és elismerő oklevélben részesülnek. A verseny első három helyezést elérő csapatai továbbá részvételi lehetőséget nyernek felső kategóriás nemzetközi és hazai szakmai konferenciákra (Washington – Shmoocon, Berlin – OffensiveCon, Budapest – BSides VIP).

A csapatoknak részvételi szándékukat e-mail-ben kell jelezniük.

Regisztráció: 2019.09.13. 20:00 óra – 2019.10.17. 00:00 óra között.

A versenyre való jelentkezés – regisztrációt és a regisztrációs időszak végét követően – az Avatao platform online rendszerében történik (https://platform.avatao.com), ahol a bejelentkezést követően van lehetőség a versenyfeladatok megoldására.

Regisztráció

A csapatok regisztrálni a hcsc@nki.gov.hu e-mail címen tudnak, az alábbi adatok megadásával. Akinek nincs csapata, az is regisztrálhat a csapattagokra vonatkozó adatok megadásával, és a szervezők segítenek csapatot toborozni:

  • csapatnév
  • csapatkapitány neve, e-mail címe, születési ideje, anyja neve
  • csapattagok neve, e-mail címe, születési ideje, anyja neve

A regisztrációval a jelentkezők kijelentik, hogy az általuk megadott adatok a valóságnak megfelelnek, és kizárólag egy csapat tagjaként indulnak a HCSC’19 vol. 2. verseny során.

Kijelentik, hogy a verseny ideje alatt, azzal összefüggésben a hatályos magyar jogszabályokat betartva járnak el, valamint a versenyszabályzatban és az adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat megismerték és elfogadták.

A döntő sajtónyilvános esemény, amelyen kép-és hangfelvétel készülhet, amit a későbbiekben a készítők felhasználhatnak (sajtómegjelenésekre, közösségi portálokon történő beszámolók elkészítése, stb. céljából), amelyhez a regisztrációval a résztvevők hozzájárulnak.

Azóta történt

Előzmények