Harminc évet is kaphatnak a kelet-európai kiberbűnözők

Az amerikai igazságügyi minisztérium tegnap jelentette be, hogy vádat emeltek a közelmúlt egyik legnagyobb kibercsalási ügyében: az egy orosz és hét észt vádlott a nyomozás szerint a világ több mint száz országában több mint négymillió fertőzött számítógép segítségével hozott létre egy olyan hálózatot, mellyel többfajta bűncselekményt is elkövettek. A manhattani főügyész vádiratában 27 rendbeli, bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolja a csoport tagjait, akik legalább négy évig tevékenykedtek, és ez idő alatt minimum 14 millió dolláros bevételhez jutottak. A csalók a telepített kártékony program segítségével manipulálták az internetes kereséseket, a felhasználókat az általuk meghatározott oldalakra irányították, illetve hamis reklámokat terjesztettek, pontosabban a weboldalakon a valódi reklámokat kicserélték azokra, melyekért pénzt kaptak.

A nyomozást két évvel ezelőtt indították meg, miután a NASA több mint száz számítógépén fedeztek fel egy ismeretlen eredetű vírust, amelyet hamarosan az USA más városaiban is felfedeztek egyes szervereken. A részletekről a közreműködő Trend Micro biztonsági cég is kiadott egy közleményt, és ebben leírják, hogy a bűncselekményeket egy legális informatikai vállalkozás, a tartui Rove Digital mögé bújva követték el. Amikor a szövetségi hatóságok rajtaütöttek egy New York-i és egy chicagói adatközponton, több mint száz olyan szervert kellett lekapcsolniuk, melyeket a csalási műveletek irányítására használtak.

Az eljárás példaértékű lehet, mivel a gyanúsítottakat a nemzetközi együttműködéssel zajló nyomozás végén Észtországban tartóztatták le, ezért az Egyesült Államoknak el kell érnie a kiadatásukat, hogy ténylegesen lefolytathassák a pert. Ez valószínűleg probléma nélkül megoldható lesz, az észt hatóságok már két hasonló esetben is kiadtak bűnözőket. Az orosz vádlott egyelőre még szabadlábon van.

Ezeket a cselekményeket az amerikai törvények keményen büntetik, így ha a bűnszövetkezetben elkövetett csalást és a pénzmosást bizonyítani tudják, akkor a vádlottakra akár 30 év börtön is várhat.

Azóta történt

  • Nagy fogást csinált az orosz kiberrendőrség

    A hatóságok szerint a bűnözők fél év alatt közel félmilliárd forintot loptak el, de szakértők szerint ennek százszorosa lehet a valós szám.

Előzmények