A Stuxnet következménye: milliárdos fejlesztések a hadseregeknél

Nagy-Britanniának minden más területet háttérbe szorítva a legnagyobb energiát arra kell fordítania a közeljövőben, hogy felmérjék, megértsék a „kiberháborúk” természetét és kialakítsanak egy új típusú „fegyverzetet” – nyilatkozta még a múl hét elején David Richards tábornok, a fegyveres erők vezetője.

A nemrég kinevezett vezérkari főnök szerint – főként a terrorfenyegetések miatt – új stratégiákra van szükség, és a fejlesztések közül kiemelt helyen áll a kiberhadviselésre való felkészülés. A tábornok elképzeléseit a kormányzat is támogatja, és a múlt hónapban jelentették be, hogy a költségvetésből az új nemzetbiztonsági stratégia céljait követve a korábban tervezetten felül 650 millió fonttal (kb. 214 milliárd forint) támogatják az ilyen fejlesztéseket a következő négy évben.

A döntést alapvetően befolyásolta az ipari létesítmények, jelesül atomerőművek rendszerét célozó Stuxnet vírus megjelenése; ez felerősítette azokat a félelmeket, melyek szerint ma már nincs szükség nagyszabású bombatámadásokra ahhoz, hogy egy ország infrastruktúráját megbénítsék, netán katasztrófát idézzenek elő: ehhez elegendő egy belső információkra építő, kifinomult, alaposan megtervezett kibertámadás.

Azóta történt

Előzmények