Kiderült, hogy kitől fél Google nagypapa

A Google egyik vezetője arról beszélt a nagy trösztellenes per során, hogy rengeteg riválisuk van, a fiatalok által diktált trend pedig Google nagypapává változtatja őket egyes nézetek szerint.

Bőven van elég hatósági ügye és pere a Google-nek, de a napokban a japán versenyhatóság is vizsgálatot indított, mert a vád szerint a keresések kapcsán megszeghették a monopolellenes törvényeket. A Dél-afrikai Köztársaság pedig a hírek kapcsán vizsgálódik tisztességtelen reklámbevétel-szerzés miatt. Folytatódik továbbá az USA gigantikus trösztellenes pere, amelyben hétfőn maga Sundar Pichai tanúskodik majd.

A tegnapi napon pedig a Google egyik vezetője, Prabhakar Raghavan osztotta meg válaszait, és elárulta, hogy rengeteg riválisuk van, és igyekeznek elkerülni, hogy azok elhalásszák a felhasználók figyelmét.

Elárulta, hogy nagyjából 8000 mérnöke és termékmenedzsere dolgozott a cégnek a kereséseken, 1000 fő pedig a keresés minőségéért felelt. A vezető válaszai, amelyek szerint a Google nagy nehézségek mellett küzd, hogy releváns maradjon, ellentmondanak az USA vádjainak, amelyek szerint a trösztellenes törvények megszegve tartották fenn online uralmukat a keresés és reklámpiac kapcsán.

Raghavan elmondta, hogy nem csak egy helyről érkeznek a riválisaik. Az általános keresés terén ott van a Microsoft Bing, de specializált keresőmotorok is vannak, továbbá ott az utazási oldal, az Expedia.com, de az Amazon is nagy fenyegetés a Google-re verseny terén.

Raghavan szerint a fiatalok ráadásul már a közösségi médiában keresnek, például a TikTokon és az Instagramon, és ahová a fiatalok mennek, oda követik őket az idősebbek. Hozzátette: igen, sajnos már ő is hallotta a „Google nagypapa” kifejezést. Mint mondta, egyes nézetek szerint a Google nagypapa segít majd a háziban és hasonló dolgokban, de az érdekes dolgokért máshová kell menni.

Azóta történt

Előzmények