Kifulladt a Firefox

Az utóbbi három hónapból kettőben csökkent a Firefox böngésző részesedése, ami szakértők szerint annak a szomorú jele, hogy a szoftver már mindazokhoz eljutott, akik hajlandóságot mutattak, vagy éppen vágyat éreztek az Internet Explorer lecserélésére. A NetApplications adatai szerint szeptemberben a Mozilla Corporation által fejlesztett programot a netezők 7,55 százaléka használta, míg egy hónappal azelőtt még 8,27. A böngésző júniusban volt a csúcson 8,71 százalékkal. A Microsoft Internet Explorer szeptemberben a piac 86,9 százalékát uralta.

Az internetes piackutató cég szerint ugyanakkor a visszaesés valójában nem drámai, mivel a hátterében egy technikai probléma áll. A Netscape 8.0 ugyanis – írja az InformationWeek – képes kétféle böngészőmotort használni, és hol Firefoxként – ezt teszi gyakrabban –, hol pedig Internet Explorerként mutatkozik be a weboldalaknak, emiatt a Firefox számai érdemtelenül javultak a korábbi időszakban. A júniusban kiadott Netscape 8.0.2 azonban már egyértelműen beazonosítható, és a számok csupán azt tükrözik, ahogy a felhasználók fokozatosan frissítik böngészőjüket.

Ennek ellenére a Firefox elérte népszerűségének határát, és részesedése feltehetően a jövőben is 7-8 százalék körül stagnál majd – állítja a NetApplications. A többi Internet Explorer-rivális közül egyedül a Netscape-nek van valami keresnivalója, főként annak köszönhetően, hogy a jövő évtől a Hewlett-Packard előretelepíti minden általa forgalmazott PC-re és noteszgépre.

Azóta történt

Előzmények