Kína a drón nagyhatalommá válás útján

Még el sem készült a katonai célú szerkezet, máris jelentős mértékű megrendelés érkezett rá.

Egy meg nem nevezett vásárló nagy mennyiségben rendelt egy kínai katonai drónból, és ez nagy lendületet adhat ennek az iparágnak, melyet a többi hadiipari vállalattal együtt arra sarkall a kormány, hogy növelje exportját – írta meg az állami Xinhua hírügynökség.

A hírügynökség idézi a drónokkal is foglalkozó Chengdu tervező- és kutatóintézet nyilatkozatát, mely szerint a legújabb fejlesztésű, Wing Loong II nevű gépből úgy rendeltek nagyobb mennyiséget, hogy a drón tesztjei még zajlanak – az első sikeres, 31 perces repülést (maiden flight) tegnap, február 27-én hajtották végre.

A 2005-ben indult projekt nyomán megvalósult Wing Loong (Pterodactyl – 翼龙) közepes magasságon (kb. 3000-9000 méteren) 24-48 óráig repülni képes drón (Medium-Altitude Long-Endurance [MALE] UAV). Eredetileg megfigyelőgépnek tervezték, de továbbfejlesztették, és a későbbi verziók már rendelkeznek levegő-föld fegyverzettel: a 100 kilós szenzorsúly hordozása mellett összesen 100 kilogrammnyi bomba és rakéta szállítására és célba juttatására alkalmas kiegészítőkkel.

A Wing Loong legutóbbi változata 9 méter hosszú, szárnyának fesztávja 14 méter (a II-esnek már 20 méter), magassága 2,77 méter, súlya 1100 kg, és háromlapátos propeller hajtja. Maximális sebessége 280 km/óra, hatótávolsága 4000 km, egy feltöltéssel 20 órát képes a levegőben maradni.

A híradások szerint Szaúd-Arábia már biztosan vásárolt a korábbi típusokból 2014-ben, de akadtak vevők Afrikából és a Közép-Keletről (Üzbegisztán és Kazahsztán) is a körülbelül darabonként egymillió dolláros harci gépre (egy hasonló tudású amerikai katonai drón ára ennek harmincszorosa). Az utóbbi időben megélénkültek az államilag támogatott katonai drónfejlesztések Kínában, ugyanis a trendeket látva versenyre keltek a piacon vezető Egyesült Államokkal és Izraellel, abban bízva, hogy a modern fejlesztésű katonai drónok területén vevőket halászhatnak el tőlük, ugyanis a kínai gépek sokkal olcsóbbak, illetve olyan országoknak is eladják a drónokat, melyeknek az említett konkurensek politikai okokból nem szállítanak.

Kínában egyébként a civil használatú drónok fejlesztése is lendületet kapott: nemrég számoltunk be arról, hogy a hamarosan autonóm dróntaxi szolgáltatást indító Dubaiban is kínai gépet használnak majd. De a közelmúltban érkeztek híradások arról is, hogy az egyik nagy kínai e-kereskedelmi vállalat, a JD.com drónos házhoz szállító rendszer kiépítésén dolgozik, illetve egy óriási, repülőgép méretű napelemes drón fejlesztése is folyik az állami kutatóintézetben.

Azóta történt

Előzmények