Kínában egyengeti a Windows útját a Microsoft

A Microsoftnak minden bizonnyal imponált, hogy Hu Csin-tao kínai elnök nem George Bushsal, hanem Bill Gatesszel találkozott elsőként múlt heti egyesült államokbeli vizitjén. Erre mutat, hogy alig egy héttel a látogatás után a szoftvervállalat bejelentette: öt év alatt 900 millió dollárt fordít Kínában gyártott hardverek vásárlására és helyi szoftvercégek finanszírozására. A beruházás elsődleges célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása és a Windows népszerűsítése a világ legnépesebb országában.

Ez a szoftvervállalat eddigi legnagyobb befektetése Kínában. A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottsággal kötött megállapodás értelmében a Microsoft – amellett, hogy 200 millió dollárral száll be helyi szoftvercégekbe – 10 000 szoftvermérnök képzésére vállalt kötelezettséget.

Elemzők szerint a beruházás viszonylag rövid idő, két-három év alatt megtérülhet. A Lenovóval egy héttel ezelőtt véglegesített megállapodás önmagában 1,2 milliárd dolláros forgalmat hozhat a vállalatnak egy év alatt. (Amint arról beszámoltunk, a kínai PC-gyártó azt vállalata, hogy minden számítógépére előre telepíti a Windowst. Korábban csupán a gépeik alig 10 százaléka került forgalomba a Microsoft operációs rendszerével.)

Ez azonban csupán az egyik azon lépések közül, melyekkel Peking igyekszik a még ma is rendkívül magas, 90 százalékos szoftverillegalitási arányon javítani. Kínában március 31-től kötelező minden számítógépet operációs rendszerrel eladni. És bár több gyártó alighanem az olcsóbb (vagy teljesen ingyenes) Linuxot választja majd, a rendeletből a Windows is profitál. Annak a rendelkezésnek viszont, mely előírja, hogy a kormányzati intézmények által újonnan beszerzett számítógépeken Windowsnak kell lennie, már kizárólag csak a Microsoft a haszonélvezője.

Azóta történt

Előzmények