Kiszállt az econetből egy újabb főrészvényes

Eladta az econet.hu Rt.-ben lévő 2,2 millió darabos részvénycsomagját az ismeretlen tulajdonosi hátterű Corporate Asset Management LLC. Az amerikai offshore cég pakettje az econet ügyeibe a jelenlegi állapot szerint 16,19 százalékos beleszólást biztosít. (Amint azonban az áprilisi tőkeemelésben részt vevő társaságok befizetik a feltőkésítés során vállalt összeg maradék 70 százalékát, ez a befolyás 7,72 százalékra csökken.) A Corporate Asset Management a februári tőkeemelés során részvényenként 100 forinton jutott hozzá a részesedéshez, amellyel akkor az econet második legnagyobb tulajdonosává vált. A pénteken kiadott közlemény szerint azonban az amerikai befektető alig fél évvel a tulajdonszerzés után, október 15-én teljes egészében értékesítette részvénycsomagját. A bejelentés nem szól arról, hogy a BÉT-en vagy a tőzsdén kívül találta-e meg új gazdáját a pakett, ám pénteken alig 200 ezer papír fordult meg a parketten, így minden bizonnyal OTC-üzlet keretében vált meg részvényeitől a Corporate Asset Management. A üzlet árfolyamát nem hozták nyilvánosságra.

Alig egy hónapja a februári tőkeemelésből a legnagyobb részt lejegyző Biaritz Rt. is megvált részvénycsomagjától, így gyakorlatilag az idén harmadszor cserélődött le teljesen az econetben irányító befolyással rendelkezők köre. Az év elején még a Kaptár Rt. és a két korábbi vezető-tulajdonos, Szenes Gábor és Nobilis Kristóf szava volt a meghatározó, ám mivel ők teljesen kimaradtak a tél végi tőkeemelésből, befolyásuk szinte teljesen megszűnt. Az áprilisi feltőkésítésig a Biaritz és a Corporate Asset Management bírt meghatározó befolyással, miután azonban ők nem jegyzetek a második tőkeemelés során, befolyásuk lecsökkent, majd a mostani eladásokkal teljesen meg is szűnt. Kérdéses, mi sarkallta a kiszállásra a két befektetőt. Minden bizonnyal ők sem hitték, hogy az econet pár hónap alatt csodákra lenne képes, és már az idén termőre fordulna befektetésük.

A két nagytulajdonos kiszállása után a Nobilis Kristóf nevével fémjelzett DonaDöme Kft. szava lesz a döntő az econetnél, a BIF és a Forrás tulajdonosi körében is felbukkanó cég részesedése – amint befizeti a tőkeemelésből fennmaradt 70 százalékot – 21 százalék fölé emelkedik. (Nagy kérdés persze, hova került az elmúlt hónapban eladott 4,5 millió darab részvény, a vevő kilétéről ugyanis még egyetlen bejelentés sem látott napvilágot).

Azóta történt

Előzmények