Kitűnő évet zárt a Telekom Austria

A Telekom Austria AG 2004-ben 227,3 millió eurós nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 134,2 millió euróval, ami 69 százalékos növekedést jelent. Elemzők jóval szerényebb profitbővülésre számítottak a Kelet-Európa több országában is jelen lévő vállalattól. A növekedés elsősorban a csökkenő kamatlábaknak, illetve a mérséklődő adósságállománynak köszönhető. A Telekom Austria nettó árbevétele 2004-ben 4,056 milliárd eurót tett ki, ami 2,2 százalékos éves bővülést jelent. A vállalat vezetése idén 25 százalékos nettó eredményjavulást vár, a társaság a mobilágazat növekedésére és a vonalas üzletág visszaesésére számít.

Ausztria vezető vonalas, mobil-, illetve internetszolgáltatója a 2003-as 13 eurócentes osztalék után a tavalyi eredményből már 24 eurócentes osztalékot fizetne a részvényeseknek. A tavalyi számokból kiderül, hogy a vállalat vezeték nélküli üzletágának növekedése mind Ausztriában, mind pedig a két külföldi piacon, azaz Horvátországban és Szlovéniában is lassult, ami szakértők szerint arra utal, hogy az osztrák vállalat a közeljövőben kísérletet tesz majd a bolgár MobilTel megvásárlására. A Telekom Austria tavaly szerezte meg a mobilszolgáltatóra szóló vételi jogot, amelynek értelmében 1,6 milliárd euróért megvásárolhatja a Bulgáriában piacvezető Mobiltelt. Az ügyletet nem új részvények kibocsátásával, hanem készpénzzel, illetve kötvények kibocsátásával kívánja finanszírozni a társaság.

A vezetékes üzletág tavaly újra nyereséges volt, amit a vállalat a bevételek szinten maradásával, illetve az elbocsátásokkal és a működési költségek lefaragásával magyaráz.

Azóta történt

Előzmények