Konzorciumon keresztül vinné az ARM-ot az SK Hynix

A SoftBank a következő üzleti évre tervezi az elsődleges részvénykibocsátást, de valószínűleg megfontolna más alternatívát.

Miután az ARM és az NVIDIA akvizíciója befuccsolt, a processzortervező céget birtokló SoftBank az elsődleges részvénykibocsátás felé fordult, amit a következő, áprilisban kezdődő üzleti évre terveznek. Ugyanakkor a japán tulajdonosnak még mindig jobb opció lenne értékesíteni az ARM-ot, csak félő, hogy más potenciális érdeklődő is úgy jár, ahogy az NVIDIA, és a felvásárlási kísérlet fennakad a nagyobb versenyhatóságokon.

A Yonhap News Agency most arról írt, hogy az SK Hynix mégis tenne egy próbát. A dél-koreai memóriagyártó alelnökének számító Park Jung-ho szerint megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy különböző stratégiai partnerekkel létrehozzanak egy konzorciumot, amelynek keretében kísérletet tennének az ARM felvásárlására.

Ez a megközelítés abból a szempontból érdekes, hogy a formálódó konzorcium keretében a versenyhatóságok figyelembe vehetnék, hogy mely cégek irányíthatnák majd a jövőben az ARM-ot. Ha a tagok között sok olyan vállalat lesz, amelyek működése eleve függ az ARM-tól, akkor egy potenciális felvásárlás nagyobb eséllyel mehet végbe, mintha pusztán egyetlen egy konszern akarná rátenni a kezét az értékes szellemi tulajdonokra. Emiatt is mondhatta azt Park Jung-ho, hogy egyetlen cég az ARM-ot nem tudná bekebelezni.

Ennél többet most még nem tudni a tervekről, számos lehetőség áll az SK Hynix előtt, de figyelembe kell venni azt is, hogy a SoftBanknak az idő is ellenség, tehát relatíve gyorsan fel kell majd vázolniuk egy átfogó tervet az ARM felvásárlására. Lehetőség szerint egy olyat, ami a versenyhatóságok korábban vázolt problémáit leköveti.

Azóta történt