Kopogtat az új generációs internetprotokoll

Az IPv6 szélesebb körben történő elterjesztése érdekében az NIIF Intézet és az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) egész napos – ingyenes – workshopot szervez, ahol az IPv6 használatával és bevezetésével, az átállás nehézségeivel és problémáival foglalkoznak majd a kutatók és az iparág reprezentásai. A rendezvényen, melyet az interneten is közvetíteni fognak élőben, a témakör legavatottabb hazai szakértői számolnak be a gyakorlatban kipróbált új technológiai lehetőségekről: az EU társfinanszírozásában megvalósuló Campus-projektről, a BIX és az ISZT bővülő szolgáltatásairól, a Netspotter hálózatmenedzsment eszközről és az IPv6-os csomagszűrésről. A rendezvényen ott lesz a Microsoft (IPv6-os Vista), a Magyar Telekom (szolgáltatói szempontok), az Euroweb (tapasztalatok) és az ATW internetszolgáltató cég (4-ről a 6-ra) is egy-egy előadással. A szakmai napot a tervek szerint egy kerekasztal-beszélgetés zárja.

Ma már látható, hogy az IPv6, az internet új generációs protokollja várhatóan néhány éven belül felzárkózik az immár negyed évszázados (32 bites) IP 4-es verzió mellé (az 5-ös verzió egy kísérleti, nem-IP alapú valós idejű "stream" protokoll volt). A váltást elsősorban a 3G technológia és a „mobil” internet robbanása fogja kikényszeríteni, ugyanis ezek terjedésével lassan elfogy a hagyományos rendszerű kiosztható címtartomány. A jövőben számtalan olyan technikai eszközt kell majd valamilyen kezelőfelületről írányítani, melyekhez IP-címeket kell biztosítani, s ezt a trendet csak az új, 128 bites protokoll gyors bevezetésével lehet zökkenőmentesen követni. Egyedül az IPv6 teszi lehetővé, hogy a világon valamennyi eszköz és személy IP-címmel rendelkezhessen belátható időn belül. A címek nyolc részből fognak állni, és az egyes részek 16 bitesek lesznek (8 darab 16 bites hexadecimális szám, kettőspontokkal elválasztva), így a címtartomány négymilliárdról (2^32-ről) nagyjából négymilliárd a négyzeten (2^128-ra) darabra bővül.

A rendezvény május 15-én 10 órakor kezdődik az NIIF (Budapest, Victor Hugo utca 18-22) tárgyalótermében, jelentkezni május 2-ig lehet a részletes programot is tartalmazó weboldalon.

Azóta történt

Előzmények