Koppenhágai példa kicsi és olcsó hálózatokra

Koppenhága városközpontjától alig öt percre található az 5teUnIT nevű innovációs forradalmi projekt, amely részben a ProCurve Networkingnek köszönheti létrejöttét. Az 5teUnIT-nek nevezett projekt célja egy olyan „iroda-hotel” létrehozása volt, amely költséghatékony irodák bérletét kínálja az induló kisvállalkozásoknak addig, amíg annyira megerősödnek, hogy saját, önálló irodájuk legyen. Az egyetlen feltétel, hogy a cégeknek újítóknak kell lenniük, így sok közöttük a számítógépes játékfejlesztő vállalkozás. A kezdeti 9 ezer négyzetméteres iroda területet várhatóan megháromszorozva, az 5teUnIT több mint 150 helyet kínál, és az első naptól kezdve a város egyik üzleti intelligenciaközpontjaként vált ismertté.

Amikor az előző bérlő nemrég kiköltözött a gyakorlatilag elhagyott épületből, két évre a Symbion bérelte ki, de egy komolyabb hálózat kialakítása a rövid távú bérlet miatt nem volt megvalósítható, hiszen ennek lejártával két-három év múlva az épületet valószínűleg kiürítik és lebontják, így nem lett volna kifizetődő a kábelhálózat kiépítése, legfeljebb koaxiális kábelekkel, amelyek azonban gyakorlatilag használhatatlanok. A másik problémát a gyenge áramellátás okozta: az elektromos hálózat már attól is túlterhelté vált volna, ha minden szobában csak egy számítógépet csatlakoztatnak a konnektorba. Ilyen körülmények között a vezeték nélküli hálózat tűnt a legjobb megoldásnak, amelyet az 5teUnIT tanácsadó cége, az Infrateam épített ki a ProCurve Networking technológiáját alkalmazva

„Tíz kicsi, egy közös projekten dolgozó cégnek gyakran van olyan igénye, amelyet csak egy nagyobb vállalkozás engedhetne meg magának, ezért ahelyett hogy mindegyik egy értelmetlen megoldásra költené a pénzét, mi üzembe állítunk a számukra egy nagyvállalati szintű megoldást, amelyet mindnyájan használhatnak. A rendszernek egyszerűen használhatónak kellett lennie, valamint ezen kívül olyan megfizethető megoldást akartunk nyújtani, amely nagy teljesítményű és lehetővé teszi, hogy sok ember dolgozzon együtt ugyanazon a hálózaton. A ProCurve Adaptive Edge Architecture hálózata olyan ideális megoldásnak tűnt, amellyel mindez megvalósítható” – nyilatkozta Jeppe Degnbol, az Infrateam informatikai tervezője.

Nagy teljesítmény alacsony költséggel

A költségek alacsonyan tartása érdekében a beruházó csapat minden egyes irodához csak egy kábelt fektetett le, és egyetlen központilag menedzselhető vezeték nélküli helyi hálózatot (WLAN) telepített, amely nyilvános virtuális helyi hálózatot (VLAN) biztosít a látogatók internet-hozzáféréséhez, és egyedi VLAN hálózatokat minden egyes cég számára. A VLAN-ok átfogják mind a vezetékes, mind pedig a vezeték nélküli hálózati szegmenst, így rendkívül rugalmasak A hálózat központi vezérlője a ProCurve 5300xl kapcsoló, amelyet egy ProCurve Wireless Edge Services (WESM) modullal egészítettek ki. Ez lehetővé teszi, hogy a ProCurve vezeték nélküli hozzáférési pontokat ritkán helyezzék el az egész épületben, majd figyelve a terhelésüket, szükség esetén növeljék a számukat, így eleget téve az igényeknek és alacsonyan tartva a költségeket. 24 portos gigabit modulok telepítésével érték el, hogy az internetkapcsolat közvetlenül optikai szálon végződjön, és az adatokat egyenesen a szerverszobába továbbítsák.

Mivel az épületben sok cég dolgozik szorosan együtt, a biztonságos vezeték nélküli szegmens kialakítása alapkövetelmény volt. Az Infrateam az alapértelmezett virtuális WLAN-ban nem követeli meg a felhasználói hitelesítést, de ez a szegmens csak korlátozott sebességgel és tűzfalon át kapcsolódik a többihez, így a látogatók konfigurálás nélkül, közvetlenül használhatják az internetet, de a rendszert nem veszélyeztethetik.

Életbevágó biztonság

Amikor a vállalkozások aláírják a bérleti szerződést, egyedi felhasználói azonosítót kapnak, amelynek megfelelően beállítják a hálózati adaptereiket. Ennek alapján csatlakozni tudnak a saját cégük VLAN hálózatához, és hozzáférést kapnak a kiszolgálókhoz, alkalmazásokhoz és más erőforrásokhoz. Akiknek saját hálózatra vagy tűzfalra van szükségük, azoknak is lehet saját hálózatuk az átfogó hálózaton belül. A rendszer nagy előnye, hogy a cégek alkalmazottai könnyen költözhetnek, ehhez nincs szükség a hálózat átállítására, bárhonnan csatlakozhatnak a saját hálózatukra.

„Ebben a helyzetben a ProCurve az egyszerű használattal emelkedik ki a többiek közül” – emelte ki Degnbol.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények