Kormányzati felhőt indított a Microsoft

Kormányzati ügyfelekre szabott felhőszolgáltatást indított a Microsoft, nagyobb adatok fölötti irányítást ígérve.

A Microsoft a héten indította el a kifejezetten kormányzati ügyfelekre szabott felhőjét, amely nagyobb irányításnak ad teret az adatok fölött. Máris megnyerték ügyfélként az olasz Leonardo védelmi céget és a belga Proximus telekomcéget.

A világjárvány óta sok hatóság és közszférában működő egység áll át a felhőre, a Microsoft a mostani lépésétől pedig azt reméli, hogy jobban tud majd versenyezni az Amazonnal és a Google-lel.

A kormányzati felhő piaca az Imarc Group piackutatói szerint 2027-re már 71,2 milliárd dollárosra dagad, a tavalyi 27,6 milliárdról.

A Microsoft Európa után a világ minden tájáról vár ügyfeleket. Feltehetően a lépésre azért is volt szükség, mert sok cég és politikus panaszai után az EU vizsgálni kezdte a Microsoft felhős üzletágát, valamint az állami szektor felhőhasználatát is. A kritikusok szerint egyre nagyobb gondot jelent, hogy az üzleti és kormányzati szféra is a nagy tech cégek adatközpontjaiban, a sima felhőben tárolja az adatokat, saját infrastruktúra helyett.

A Microsoft erre reagálva most kormányokra szabott, biztonságos, magánszférát szem előtt tartó megoldást ígér, testre szabható jellemzőkkel.

Azóta történt

Előzmények