Körülményesebb lesz a Windows aktiválása

A Microsoft – a hamis termékazonosítók elleni küzdelem jegyében – a jövő héttől szigorítja a Windows XP operációs rendszer aktiválási procedúráját. Hétfőtől azok a felhasználók, akik a 20 legnagyobb nemzetközi PC-gyártó számítógépeit előretelepített Windowszal vásárolták meg, egy esetleges újratelepítéskor nem regisztrálhatják a szoftvert interneten keresztül, csupán telefon segítségével.

Amint az ismert, a termékaktiválás – melyet a Microsoft a Windows XP-vel vezetett be 2001-ben – a telepített operációs rendszer hitelességének igazolását szolgálja. A vállalat minden olyan Windows-használótól megköveteli a regisztrációt, aki nem vállalati mennyiségi licencszerződés keretében jutott a termékhez. Ez eddig interneten és telefonon keresztül is elvégezhető volt.

A Microsoftot azonban aggasztja, hogy sokan kereskednek a már fogalomba hozott OEM operációs rendszerek termékkulcsaival – e gyakorlat visszaszorítását szolgálja a mostani szigorítás. Február 28-tól ha a 20 vezető számítógépgyártó (OEM) által forgalmazott PC-ken az előretelepített, már aktivált Windowst a tulajdonos valamilyen oknál fogva kénytelen újrainstallálni, csak akkor lesz képes a regisztrációt elvégezni és használni a rendszert, ha felhívja a cég call centerét, és igazolni tudja a termék hitelességét.

Azóta történt

Előzmények